Kraftig snøvær, underkjølt regn og kuling i vente

De neste dagene kan været by på en rekke utfordringer på Sør- og Østlandet. Det blir mye snø og glatte veier.

Snøkaos på veg mot Bønes

Det kan bli forhold som dette langs veiene når lavtrykket som er på vei fra kontinentet treffer oss.

Foto: Pål Bentdal

Per Egil Haga, som er vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt, sier vi kan forberede oss på både mye snø og underkjølt regn, noen steder kombinert med vind som kan komme opp i stiv kulings styrke.

– Det vil bli vanskelige kjøreforhold for mange, sier Haga.

Begynner i natt

– Det er et nedbørsområde som nå ligger nord på kontinentet. Det beveger seg nordover, og vil etter hvert gi nedbør over store deler av Sør- og Østlandet. Nedbøren kommer nok først inn til Agder natt til søndag. Utover dagen søndag brer det seg videre nord- og østover, så på Østlandet vil det komme søndag ettermiddag, sier meteorologen.

– Det ser ut til at nedbøren ikke vil gi seg før mandag ettermiddag.Temperaturene ligger på minusstiden, så de fleste stedene vil nedbøren komme som snø. I kystnære strøk i Agder kommer det som sludd og regn.

Underkjølt regn og sterk vind ved kysten

– Det er i de sørlige områdene av Agder, nedre del av Telemark, Vestfold og Østfold, altså i områdene sør for Oslo, hvor det er fare for regn som kan fryse på bakken. Dette fenomenet kan inntreffe allerede i morgen i Vest-Agder, og mandag i Aust-Agder, Telemark og videre østover, sier Haga.

– Hvor mye snø kan vi regne med å få?

– Det ser ikke ut til at det skal bli noe tungt snøfall, men det blir en intensitet på moderat nivå. Det kan nok komme så mye som fra 20 til 30 centimeter snø enkelte steder, men ikke så mye nord for Lillehammer, og heller ikke i øvre Buskerud.

– Hvor sterk blir vinden?

– På kysten fra Oslofjorden og nedover mot Åna-Sira, vil det nok blåse opp i en liten kuling, kanskje en stiv kuling på deler av Agder-kysten. Denne sterke vinden sammen med nedbør vil nok også kunne bidra til at det blir vanskelige kjøreforhold, sier Haga.

Underkjølt regn
Foto: Meteorologisk institutt