NRK Meny
Normal

Kraftig regn gir økt jordskredfare

Faren for jordskred øker i forbindelse med kraftige byger som er ventet i Sør-Norge i ettermiddag. NVE ber folk i utsatte områder om å følge utviklingen og ta forholdsregler.

Regnvær
Foto: Lise Åserund / Scanpix

Det er varslet store nedbørsmengder over Østlandet og Telemark i form av kraftige byger fra torsdag ettermiddag til fredag kveld.

Les også:

Det er dermed duket for økt flomfare, men også faren for jordskred gjør seg gjeldende. Jordskredvarslingen ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) går nå ut med en oppjustering av faren for jordskred i store deler av Sør-Norge.

Varselet gjelder i syv fylker, fra Oppland i nord til Telemark i sør.

Spesielt utsatt er bratte skråninger - og bekker og elveløp med stor vannføring. Derfor anbefaler NVE at alle stikkrenner og dreneringsveier renses for kvist og stein.

Varselet er satt til gult aktsomhetsnivå. Det tilsvarer nivå 2 på en skala fra 1 til 4 der 1 representerer trygge forhold og 4 omfattende oversvømmelser og fare for store skader.

Uthus gikk med i leirras

RASTE UT: Et uthus gikk med i et leirskred som rammet Hurum for ett år siden. Nå er det duket for heftige regnskyll flere steder i Sør-Norge, og folk i utsatte områder blir oppfordret til å følge utviklingen.

Foto: Edgar Dehli