NRK Meny
Normal

Kraftig redusert straff for marihuana-fabrikk

Fire menn som ble dømt til strenge straffer for produksjon og salg av marihuana får redusert straff etter ankesaken i Borgarting lagmannsrett.

Cannabisplanter

Minst 1775 cannabisplanter som stod klare til høsting, ble beslaglagt da politiet aksjonerte i påsken 2014 i et industribygg i Hvittingfoss.

Foto: Politiet

En mann i 50-årene fra Øvre Eiker ble dømt til åtte år i fengsel for narkotikaproduksjon i lokaler han eier på Darbu og i Hvittingfoss i tingretten i oktober i fjor. Tre andre menn, med vietnamesisk bakgrunn, ble dømt til fra tre til syv år i fengsel.

I ankesaken i Borgarting lagmannsrett er mannen som eide lokalene, og de tre andre som ble dømt til strenge fengselsstraffer, frifunnet for å ha solgt 10 kilo marihuana. Dette fører til en reduksjon i straffen for flere av de dømte.

Den største reduksjonen i straff fikk mannen i 50-årene, som nå er dømt til et år og tre måneder i fengsel i stedet for åtte år.

Han er likevel kjent skyldig i hvitvasking av penger og brudd på våpenloven.

Jan Christian Kvanvik

55-åringens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, sier mannen er lettet over å ha blitt trodd av Borgarting lagmannsrett.

Foto: Kate Barth Nilsen / NRK

– Fagdommerne fant det ikke bevist at min klient var med i noen organisert gruppe. Han er glad for at han har blitt trodd på at han ble ført bak lyset om hva fabrikklokalet skulle brukes til, sier forsvarer Jan Christian Kvanvik.

Mannen i 50-årene har tatt betenkningstid for å bestemme seg for om han godtar dommen.

Les også: Strenge straffer for cannabisdyrking

Storproduksjon

Den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss inneholdt en av de største og mest velutstyrte cannabisplantasjene politiet har funnet. Ifølge tiltalen skal de i 2013 og 2014 ha dyrket eller bistått i dyrking av minst 1775 cannabisplanter.

Det var langfredag 2014 at politiet gikk til aksjon i den nedlagte fabrikken i Hvittingfoss. Vitner NRK snakket med den gang omtalte det hele som «Miami Vice-tilstander», med biler, helikopter og politihunder.

Politiet mente at fabrikken har hatt kapasitet til å produsere marihuana til en gateverdi rundt 30 millioner kroner i året. Borgarting lagmannsrett mener i sin dom at mengden, og verdien, av marihuanaen kan ha vært noe mindre.