NRK Meny
Normal

Kraftig nedgang i elgpåkjørsler

Langt færre elg og andre hjortedyr blir påkjørt i trafikken som følge av en kampanje gjennomført i Øvre Buskerud de siste årene. Nå skal prosjektet tas i bruk over hele landet.

Viltpåkjørsler i Hallingdal

VARSLER: Fareskilt langs riksvei 7 i Flå slår seg ut når elg krysser vegen.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Kampanjen «Vilt på ville veier» har redusert antallet viltpåkjørsler på jernbanen gjennom Hallingdal med 70 prosent siden prosjektet ble opprettet for tre år siden, forteller prosjektleder Knut Erik Jetlund.

På veiene har 40 prosent færre elger blitt påkjørt.

– Nå setter vi i gang med kampanjen senere i november og har fått med oss nasjonale samarbeidspartnere. Kampanjen vil merkes over store deler av landet, sier Jetlund til NRK.

Elektrisk gjerde

I Flå kommune i Hallingdal har uttallige elger måttet bøte med livet etter å ha blitt påkjørt. Spesielt langs Bergensbanen som går gjennom regionen, har mange elger blitt truffet av toget.

Men da «Vilt på ville veier» ble opprettet i 2013, ble det satt opp et elektrisk gjerde ved linja for å hindre elgen i å krysse banen.

Viltpåkjørsler kampanje, Kjell Sævre er ettersøkningsleder

FORNØYD: Kjell Sævre, leder for ettersøkningsgruppa, mener prosjektet fungerer godt.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Det fungerer som en forlengelse av jernbanegjerdet og har isolatorer med tråder som gir fra seg 6.400 volt.

– Elgen får seg en skikkelig lusing hvis den kommer borti trådene, forteller leder i ettersøkningsgruppa for skadet vilt i Flå i Hallingdal, Kjell Sævre.

Vellykket

Ettersøkningslederen er godt vant med å hente skadd elg fra både på Bergensbanen gjennom kommunen og på riksvei 7.

Men tiltakene de siste tre årene har vært svært vellykket, fastslår Sævre.

I tillegg til det elektriske gjerdet ved jernbanen, er det satt opp et gjerde på begge sider av riksvei 7. Der er det også laget en sluse slik at elg kan komme gjennom, og det er satt opp to skilt som slår seg ut når elg krysser veien.

– Det er enkelte som kommer gjennom, men det er ikke mange påkjørsler her nå. Året før vi satte opp gjerdet var det tolv stykker som gikk på denne strekningen. De siste vintrene har det vært én.