NRK Meny
Normal

Kongsberg spent på sykehusplanen i dag

I dag legger helseministeren fram sin nasjonale helse- og sykehusplan. Det skjer på Ringerike sykehus, og ikke på Kongsberg der spenningen knyttet til denne planen er størst. Ordføreren sier hun ikke er optimistisk.

Kongsberg sykehus

Kampen for et fullverdig sykehus på Kongsberg har engasjert i flere år. Flere funksjoner er lagt ned. I dag er spenningen stor før helseministeren legger fram regjeringens sykehusplan.

Foto: Anders Nielsen / NRK

– Nei, magefølelsen er ikke spesielt god. Jeg blir veldig overrasket dersom helseminister Høie sier at de lokalsykehusene som har mistet akuttkirurgi skal få avdelingene tilbake. Det blir vel optimistisk, sier Kari Anne Sand (Sp), ordfører i Kongsberg.

Bent Høie

Helseminister Bent Høie (H) har antydet at et sykehus bør ha et pasientgrunnlag på 60.000-80.000 for å beholde døgnbemanningen.

Foto: Heidi Lise Bakke / NRK

Det var 1. juni 2012 at det ble slutt på såkalt bløtdelskirurgi ved Kongsberg sykehus, en viktig del av akuttberedskapen ved lokalsykehuset.

Det handler om at pasienter som trenger øyeblikkelig hjelp med sykdom i øre, nese eller hals, eller har problemer med indre organer må fraktes til Drammen. Slike situasjoner kan ikke lenger tas hånd om i Kongsberg.

Når helseminister Bent Høie (H) i formiddag legger fram sin nasjonale helse- og sykehusplan vil den fortelle hvilken akuttberedskap mindre lokalsykehus, som Kongsberg, skal ha i framtida.

Frykter å miste enda mer av behandlingstilbudet

Kari Anne Sand

Ordfører i Kongsberg, Kari Anne Sand (Sp) er svært spent på helseministerens framlegging av sykehusplanen i dag.

Foto: Trude Borgersen

Planen vil si noe om hva som er fornuftig sykehusstruktur, hva som er tilstrekkelig og riktig kompetanse – og arbeidsdeling mellom større og mindre sykehus. Sand frykter at Høies planer ikke er spesielt godt nytt for befolkningen i Kongsberg og Numedal:

– Det kan gi et dårligere helsetilbud til befolkningen i regionen. De som kommer fra Nore og Uvdal vil få den ekstra timen kjøretid til Drammen. Og vi vet at kapasiteten der ikke er god.

Hun frykter at helseministeren vil ta bort enda flere funksjoner fra lokalsykehuset på Kongsberg.

– I så fall er vi nede på et nivå som en sykestue, og det er ikke det Kongsberg trenger, sier Sand.