Hopp til innhold

Et smykke av betong er til salgs

Et smykke av betong er til salgs i Kongsberg. Det finnes ikke maken noe sted. Bygget inneholder to saler, der den største har 486 sitteplasser.

Kino til salgs

Direktør for Kongsberg Kommunale Eiendom forteller at de ikke har gjort sterke framstøt for å selge bygget.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det handler om Kongsberg kino, byens signaturbygg nummer en etter Kongsberg kirke. Et smykke av betong og en arkitektonisk perle, mener mange arkitekter. Kinoen ble tegnet av arkitektene Ørnulf Ljøterud fra Kongsberg og Erik Ødegård fra Modum.

Beundret av samtiden

Byget stod ferdig i 1965 og ble tatt imot med beundring av samtiden. En av landets ledende arkitekter, professor ved Arkitekthøgskolen Christian Nordberg Schulz mente kinoen var et av de fem viktigste byggene i Norge fra sitt år.

kinosalen

Storsalen i Kongsberg kino framstår som pen, velholdt og tidløs.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Nå tar Kongsberg kommune kinoen ut av tjeneste. Den erstattes av Kongsberg Musikkteater som er en del av Krona, også kjent som Kongsberg kunnskaps- og kulturpark som er under oppføring.

Ønsker bevaring

Geir Øystein Andersen, direktør for Kongsberg Kommunale Eiendom bekrefter at kinoen er til salgs, selv om kommunen foreløpig ikke har gjort sterke framstøt for å få solgt det spesielle bygget.

– Dette handler ikke om et salg til høystbydende, men om å komme i dialog med seriøse interessenter som vil bidra til en helhetlig løsning, sier Andersen.

Eiendomssjefen Kongsberg

Direktør i Kongsberg Kommunale Eiendom Geir Øystein Andersen oppfordrer til å komme med bud på kinoen.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Han mener at kjøperen må være med på å bevare kinoens ytre arkitektur og at det ikke må drives virksomhet i bygget som konkurrerer med det nye musikkteateret, der det skal være både kino og teater.

32 nisjeformer

Kinoens konstruksjon er utført i armert betong, forskalet og støpt på stedet. Veggene har 32 nisjeformer som smalner sammen fra toppen mot bunnen. Taket har den samme konstruksjonen som smalner sammen mot midten. 32 kabler binder tak og vegger sammen. Det sies at bygget kombinerer 60-tallets grove, ærlige materialbruk med en klassisk renhet og matematisk strenghet.

Kongsberg kino foajeen

I foajeen er det kiosk og oppholdsrom. Bakenfor er det kontorer.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Kunsthistoriker Anja Gravningsmyr Borge valgte kinoen som objekt da hun skulle skrive sin masteroppgave i 2011. Hun kalte oppgaven "Et smykke av betong", slik også arkitekten Ørnulf Ljøterud hadde kalt sitt eget byggverk.

Japansk vifte

– Samtidig med den grove betongen har du også den lette formen ved denne viftekonstruksjonen som nesten minner om origami. Den er så lett, nesten som bretta papir. Det er en kontrast i uttrykket som gir både letthet og tyngde. Jeg vet at Ljøterud og Ødegård var inspirert av en japansk vifte når de skulle tegne, sier Anja Gravningsmyr Borge.

Planen har vært at Kongsberg kunnskaps- og kulturpark (KKP) skulle få et byggetrinn to på østsiden av Lågen, forbundet med ei ny gangbru over elva.

Bru over Lågen

Planene om ei gangbru over Lågen ser ut til å være i det blå.

Foto: Kongsberg kommune

Der ligger Kongsberg Videregående skoles hovedbygninger vegg i vegg med kinoen. Skolebygningene er utdaterte og modne for å rives, men fylkeskommunen som er eier har ikke planer om å bygge nytt i overskuelig framtid. Fylkeskommunen og Kongsberg kommune har sett for seg kinoen som en integrert del i et nytt skoleanlegg.

Ikke på Finn

Men Kongsberg kommune kan ikke vente på at fylkeskommunen bygger ny skole, derfor legges kinoen ut for salg.

Eiendommen blir ikke lagt ut på Finn og det er ikke satt noe pris, sier eiendomsdirektør Geir Øystein Andersen. Kommunen er opptatt av å finne en kjøper som vil ivareta bygget.

Konferansesal er et godt konsept, mener eiendomsdirektøren. Han åpner likevel for at bygget kan endres innvendig.

Det er interessenter som har meldt seg, hvilke vil Andersen ikke kommentere.

Ikke mer Jazz

Kongsberg Jazzfestival og kinoen har i 50 vært faste ledsagere. Når musikkteateret på Vestsiden står ferdig, flytter jazzfestivalen også sine konserter dit. Det har ikke vært noe tema for jazzfestivalen å kjøpe kinoen, sier Kai Gustavsen, daglig leder i Kongsberg jazzfestival.