NRK Meny
Normal

Kulturskatt trenger omfattende oppussing

Kongsberg kirke har hatt vannlekkasje helt fra 1760, da kirken var ny. Nå har den omfattende restaureringen av den nasjonale kulturskatten startet.

Kongsberg kirke skal få nytt tak og vinduer

Omfattende restaureringsarbeider er startet i Kongsberg kirke. Blant annet legges det nytt tak, byttes vinduer og råteskadet tømmer.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Arbeidene på Kongsberg kirke kommer til å koste minst 36 millioner kroner og skal foregå over flere år.

– Vi skal blant annet bytte taket, sette inn nye vinduer og bytte mye råteskadet tømmer sier kirkeverge Nils Brandt.

Nytt tømmer som skal erstatte råteskadet tre i Kongsberg kirke

Nytt tømmer som skal erstatte råteskadet tre i Kongsberg kirke. Kirkeverge Nils Brandt (til høyre)

Foto: Ingar Andreassen / NRK

I går kunne NRK melde at norske kirker over hele landet forfaller for milliarder av kroner. Mer enn hver fjerde kirke har utilfredsstillende tilstand på ytterveggene og mer enn hver femte kirke har dårlig, eller mindre bra tilstand på tak og tårn.

Vannet rant inn

I 2006 ble det avdekket at Kongsberg kirke trengte omfattende utbedring. Taket på kirken var så dårlig at det rant vann inn i kirkerommet når det regnet. I januar i år ble det oppdaget en større vannlekkasje. Da ble taket tettet midlertidig.

Nå er det en mye større utbedring som gjøres. Restaureringen skal betales over kommunens budsjett. Kirkevergen er fornøyd:

Taket på Kongsberg kirke har omfattende råteskader

Geir Erik Bardalen er prosjektleder for restaureringen i Kongsberg kirke. Her står han på taket med restaureringstømrer Jørn Storberget (til høyre).

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det er veldig godt at vi endelig er i gang med jobben. Vi har allerede holdt på en stund, og i løpet av et par år skal mye være gjort, sier kirkevergen.

Kirkevergen mener Kongsberg kirke står i en særstilling både lokalt og nasjonalt og at reparasjonene som nå er satt i gang gjør at kirken kan reddes i tide.

– Vi er veldig fornøyd med kommunen som fremstår som en mønsterkommune som tar vare på Kongsberg kirke.

Kulturskatt

Kongsberg kirke er en særpreget og rikt utstyrt rokokko-kirke, innviet i 1761. Kirken har et enkelt ytre, men et svært rikt indre, og den er den største barokk-kirken i Norge. Historisk sett er det hevdet at 4 000 kirkegjengere kunne få plass i kirken samtidig. Den er en nasjonal kulturskatt.

Mamge av de store bjelkene i Kongsberg kirke har råteskader og må byttes.

Mange av de store bjelkene i Kongsberg kirke har råteskader og må byttes.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Det er 15 meter fra gulv til tak her, og ingen av søylene går helt opp til taket og hjelper til med bæringen. Derfor ser det ut som taket svever. Det er helt spesielt. Men det betyr også at hele taket er selvbærende, sier prosjektleder Geir Erik Bardalen.

Han og håndverkerne må gå igjennom bjelke for bjelke i taket og skifter ut råttent treverk. Det er ett av tiltakene som må til for redde den gamle kirken.

Lovet et løft

Thorhild Widvey

Thorhild Widvey varsler et nasjonalt løft for å redde kirkene.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

En ny rapport Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, KA, har lagt frem, viser at hver fjerde kirke er i forfall, og at det trengs ti milliarder kroner for å redde dem.

Kulturminister Thorhild Widvey lover tiltak og et nasjonalt løft for fredede og vernede kirker.

– Dette kommer frem i regjeringserklæringen, sa kulturministeren til NRK onsdag.

– Regjeringen mener det er viktig at kulturminner blir tatt vare på, men kommunene har ansvar for vedlikehold, sa hun.