NRK Meny
Normal

Kongsberg Gruppen kjøper seg inn i finsk våpenprodusent

Kongsberg Gruppen kjøper 49,9 prosent av aksjene i den finske forsvarsleverandøren Patria Oyj fra den finske stat.

Kongsberg Gruppen

Kongsberg Gruppen betaler 272 millioner Euro for 49,9 prosent av aksjene i finske Patria.

Foto: Per Håkon Solberg

Finland beholder 50,1 prosent av aksjene. Kongsberg Gruppen er et børsnotert selskap der den norske stat eier 50,001 prosent av aksjene.

Walter Qvam i Kongsberg Gruppen

Walter Qvam sier de to selskapene allerede samarbeider tett.

Foto: Bi Sheng / NRK

– Kjøpet innebærer en betydelig styrking av vår nordiske og internasjonale posisjon, det skaper styrket lønnsomhet og vekstmuligheter, og er et ledd i vår strategi for våre forsvarsvirksomheter, sier Walter Qvam, konsernsjef i Kongsberg Gruppen.

Verdensledende

Kongsberg Gruppen betaler 272 millioner Euro for aksjene i det finske selskapet.

– Kongsberg Gruppen har lyktes i å bli verdensledende innenfor en rekke teknologier. Dette vil styrke grunnlaget for mer samarbeid og videre lønnsom vekst for begge parter. Avtalen vil styrke nordisk forsvarsindustris konkurranseevne i den europeiske og internasjonale forsvarsmarkedet, sier næringsminister Monica Mæland (H).

Patria-konsernet er den største forsvarsleverandøren i Finland med rundt 2.800 tilsatte og en omsetning på over 430 millioner euro i 2015.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på Haakonsvern, om bord på fregatten Amundsen

Forsvarsministeren mener avtalen vil styrke samarbeidet mellom Norge og Finland.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

– Norge og Finland har allerede et godt forsvars- og sikkerhetspolitisk samarbeid på flere områder. Denne avtalen vil styrke dette ytterligere til nytte for begge land, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

Åpner betydelige muligheter

– Grupperingen blir en større og sterkere leverandør til det norske og finske forsvaret med mer enn 7.000 ansatte og en samlet bruttoomsetning i 2015 på 13,4 milliarder kroner. Vi samarbeider allerede tett i dag, blant annet på luftvern og missiler, og dette samarbeidet vil bli ytterligere styrket. Det vil også åpne seg betydelige muligheter for samarbeid innenfor andre områder som for eksempel vedlikehold og flydeler, sier Qvam.

Sluttføringen av transaksjonen er forventet å skje i 2. kvartal 2016.