Hopp til innhold

Kommer med batterier og råd

Denne uken starter Aksjon boligbrann. 40.000 husstander får besøk av brannvesenets folk. Beboerne får informasjon i stedet for merknader hvis det blir funnet feil eller mangler.

Dan William Jensen og kollegene i Drammensregionens brannvesen
Foto: Maria Kommandantvold / NRK

– Har du hørt om Aksjon boligbrann, spør Dan William Jensen etter at han har banket på døren hos én av beboerne i terrasseleilighetene i Lier.

Denne ettermiddagen er brannvesenet på tilsyn i et område med mange terrasseleiligheter i Lier, men de skal også besøke beboere andre steder i regionen.

Tilsyn uten konsekvenser

Dan William Jensen sjekker en røykvarsler

Dan William Jensen sjekker en røykvarsler i én av oppgangene.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Dan William Jensen er overbrannmester i tilsynsavdelingen i Drammensregionens brannvesen. Sammen med flere fra sin avdeling er han ute og banker på dører hos folk. De kaller det tilsyn, men i førjulstiden er de greie mot folk. Finner de mangler, får det ingen konsekvenser for beboerne. Med seg har de gratis batterier til røykvarslerne og kalendere.

– Det er en større risiko der det bor en del eldre. De har lett for å glemme, og derfor anbefaler vi ofte komfyrvakt. Det innebærer at komfyren slår seg av automatisk etter en viss stund.

Glemske etter en kveld på byen

Jensen forteller at det ikke er dette området i Lier de finner de fleste feilene og manglene.

– I områder som dette, med ganske ny bebyggelse, er ting ofte på stell.

Er det noen risikogrupper?

Ja, blant eldre og utlendinger som har en annen sikkerhetskultur enn det vi har, forteller Jensen.

– Men en del branner starter også som følge av at unge mennesker lager seg nattmat og sovner fra det – gjerne etter en kveld på byen, forteller Jensen.

Mange flere branner i desember

Liv Grydeland har en rekke spørsmål som hun stiller dem hun besøker på tilsynet.

Liv Grydeland har mange spørsmål hun stiller dem hun besøker.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Under Aksjon boligbrann-uken, ser de nærmere på røykvarslerne og tester dem, de kikker på rømningsveier og slukkeapparater, og de ser på hvordan folk har lagt opp det elektriske.

I desember er det 50 prosent flere branner enn gjennomsnitt\lig i de andre månedene i året. Åpen ild og glør står for 30 prosent av brannene, 25 prosent av brannene forårsakes av feil i det elektriske anlegget, og 25 prosent forårsakes av feil bruk av elektrisk utstyr.

– Ingen er feilfri

– Ingen mennesker er feilfri. Vi glemmer alle sammen. Da er det viktig å komme ut med informasjon om risikoen, sier Jensen.

– Jeg liker å få nærkontakt med vanlige beboerne.

Det sier Liv Grydeland som jobber i tilsynsavdelingen sammen med Jensen. Hun forteller at det er fint å få komme ut og svare på spørsmål.

– Mange har spørsmål og vet ikke hvem de skal stille spørsmålene til. Da er det fint å komme på døren til folk og kunne svare på det folk lurer på, sier Grydeland.

Fornøyde beboere

Erik Norberg er én av dem som fikk besøk av brannvesenet denne ettermiddagen.

– Jeg synes det er fint at brannvesenet har kontroller. Selv har jeg hatt private brannkontroller hjemme hos meg, så derfor har jeg ikke lært så mye nytt. Jeg tror disse kontrollene gjør folk mer bevisst på brannsikkerhet, sier Norberg.

– Jeg har lært noe av dette tilsynet. Det han fortalte om komfyrvakt, er interessant. Det tror jeg at vi kommer til å skaffe oss, sier en kvinnelig beboer som fikk besøk av brannvesenet.

En annen mannlig beboer var forberedt seg på at brannvesenet kanskje ville komme.

– Jeg hadde lest om det, så jeg var godt forberedt. Men jeg har brann- og havarivernkurs fra marinen en gang i tiden, så det var ikke så mye nytt for meg å lære. Jeg tenker sikkerhet, forteller han.

Liv Grydeland i Drammensregionens brannvesen og beboer Erik Norberg

Liv Grydeland hadde ingen ting å utsette på brannsikkerheten hjemme hos Erik Norberg i Lier.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK