Hopp til innhold

Kjøper private helsetjenester til elevene

650 elever står helt uten helsesøster. Kommunen har ikke klart å finne en ny etter at den forrige sa opp i høst.

Akademiet

Akademiet er en av skolene som nå mangler helsesøster.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Rektor Endre Helsem

Rektor Endre Helsem

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

De tre private videregående skolene i Drammen skulle hatt helsesøster fire dager i uka dersom kommunen hadde fulgt helsedirektoratets minimumsnorm. I dag står 650 elever helt uten helsesøster etter at en helsesøster sa opp i høst.

– Jeg syntes det er dumt. Det hever terskelen for elevene våre til å ta kontakt med helsevesenet og få enkel og nødvendig rådgivning, forteller rektor Endre Helsem ved Akademiet videregående skole.

Kjøper privat helseforsikring

Etter at helsesøsteren sa opp, har ikke kommune klart å finne en ny.

– Vi får ikke gjort så mye med det, selv om vi er i kontakt med Drammen kommune. Vi må ordne oss selv, forteller Helsem oppgitt.

Ledelsen ved skolen har sett seg så lei på kommunens skolehelsetjenestetilbud at de nå går til innkjøp av egen privat helseforsikring for elevene.

– Det primære er at elevene har et tilbud og vi kan ikke vente på en prosess som kan ta årevis. Det er for viktig til det, sier Helsem.

Kontakter lege og psykolog med telefon

Ved hjelp av en «app» vil elevene kunne kontakte lege og psykolog, og blant annet kunne få en garanti om spesialistbehandling innen ti dager.

Julianne Bjelde og Nora Evertsen

Julianne Bjelde og Nora Evertsen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Men elev Julianne Bjelde skulle ønske at det var en helsesøster på skolen:

– Det å ha helsesøster her kan gi elever trygghet og man kan gå dit dersom det er noe man lurer på, enten om det er små spørsmål eller noe som fører til noe større.

– At man tar tak i problemer tidlig er viktig for at ting ikke utvikler seg og det blir tyngre å bære, slik at man faktisk får hjelp når man trenger det, forteller medelev Nora Evertsen.

Vil gi forebyggende opplæring i grupper

Hugo Limkjær

Hugo Limkjær er leder for senter for oppvekst i Drammen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Leder for senter for oppvekst i Drammen, Hugo Limkjær, forteller at kommunen er nødt til å tenke nytt med de økonomiske rammene de har. For å få mer ut av pengene må helsesøster bruke tiden sin på forebyggende opplæring i klasserom fremover – utover det må elevene oppsøke hjelp andre steder.

– Vi har helsestasjon for ungdom som er for all ungdom i Drammen. Vi har ungdomstorg og man har tilgang på fastlegen sin. Det er et tilbud fra kommunen.

– Men er det riktig at skolen må gå til anskaffelse av private helsetjenester for å kunne føle at de gir elevene et godt nok tilbud som Drammen kommune ikke klarer å gi?

– Vi mener at vi gir et tilbud til alle.

– Hva slags signal tror du det sender, at de videregående skolene må gå til innkjøp av egne private helsetjenester?

– Det har jeg ingen kommentar til, avslutter Limkjær.

Flere nyheter fra NRK Buskerud