Fakta
LYD OG VIDEO
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
- LYD: Bodil Nordjorde synes ikke det er rart at folk fremdeles tror at hyttematen består av joikakaker og suppe. Reporter Gunnar Grimstveit.
- Buskerud: Hallingdal
- Saker om friluftsliv i Buskerud
Nå skal menyene på norske turisthytter oppgraderes med solid og velsmakende mat basert på lokale råvarer.
Bodil Nordjorde er engasjert som prosjektleder av den Norske Turistforening for å inspirere turisthyttene til å lage enda bedre mat og bruke lokale råvarer.
Nordjorde peker på at det ikke nødvendigvis er gourmetmat på turisthyttene som er hovemålet med prosjektet.
- Hovedmålet vårt er at de ulike regionene skal få større mulighet til å bruke råvarer fra sitt nærområde, sier hun.
Leverandørsamarbeid
Turisthytteverter fra hele landet var denne uken samlet på Geilo for å bli inspirert til å servere lokal mat.
Fagsjef i turistforeningen, Torfinn Evensen, vil ikke helt ta livet av myten om at folk spiser hva som helst etter en lang fjelltur, men mener at god mat likevel er svært viktig på turisthyttene.
- Utfordringen er å få tak i de lokale råvarene langt inne på fjellet. Derfor har vi nå samlinger med produsenter og lokale leverandører for å finne gode ordniger, sier Evensen.
Inspirerer og motiverer
Frode Aga. Foto: Marit Hommedal/Scanpix
Det er kjendiskokk Frode Aga som skal være inspirator for matproskjektet på hyttene som ligger i Buskerud.
Han skal hjelpe til med å komme frem til retter som kan utnytte råvarene hyttene har tilgang på.
Han skal også inspirere dem til å bruke råvarene de selv kan skaffe, sånn som fisk fra fiskevann. Aga legger vekt på at fjellturistene skal få et bra mattilbud.
- Folk forventer å få serveret skikkelig mat også på fjellet, sier han.