NRK Meny
Normal

Kjemper for å redde boligområde

NES I ÅDAL (NRK): Mannskaper fra brannvesenet jobber for å hindre at store vannmasser oversvømmer et boligområde på Nes i Ådal.

Oversvømmelse i Nes i Ådal

Brannvesenet bruker pumper og gravemaskin for å forhindre at vannmassene når boligfeltet.

Bjørn Erik Dammen

Bjørn Erik Dammen hadde vann 10–15 cm oppover veggen i kjelleren.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det var et trist syn. Det var vann over hele eiendommen her. Det er ikke noe gøy når du kommer hjem fra påskeferie og det er sånn, forklarer Bjørn Erik Dammen.

Han er en av beboerne ved boligfeltet på Nes i Ådal, som trues av vannmassene på et oversvømt jorde like ved.

– Det var vann helt opp på grunnmuren. Da satte vi i gang en aksjon for å få det ned igjen, og det klarte vi for så vidt også. Det gikk et døgn hvor det så ut som om vi skulle komme over bøygen, men i går begynte det å regne. Da måtte vi kaste inn håndkleet og få hjelp fra andre hold, forklarer Dammen.

Vann stoppes av tele

Mannskaper fra brannvesenet har siden søndag jobbet med å fjerne de store vannmassene fra jordet. Bakgrunnen for oversvømmelsen er at de siste dagenes regn ikke siger ned på grunn av tele i bakken.

Brannkonstabel Svein Arne Plassen

Svein Arne Plassen forteller at rundt 20 personer har jobbet med å holde vannet borte. Brannmannskapene sier de har fått god hjelp av naboene.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi har holdt på i to døgn og kjørt to til tre pumper kontinuerlig. Og vi har brukt gravemaskin til å drenere ei grøft. Nå prøver vi å få pumpet vannet til andre siden av veien, sier brannkonstabel, Svein Arne Plassen.

– Hva er grunnen til oversvømmelsen?

– Hovedgrunnen er vel det at det har samlet seg opp smeltevann på jordet der. Og så er det en del kummer på baksiden her, men de er helt tette. Så vi har ikke klart å få unna vannet i kumsystemet, forklarer Plassen.

Oversvømmelse Nes i Ådal

De siste dagenes regn trekker ikke ned i grunnen på grunn av tele.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ble vann i kjelleren

– Det er litt kjedelig for det skjer litt ofte nå. Med den ekstreme smeltinga som det er nå blir det vanskelig å håndtere, forklarer Dammen, som påpeker at han har gjort tiltak.

– Jeg har lagt opp en liten voll, som jeg trodde skulle holde. Normalt hadde det kanskje gjort det også, men med det ekstreme det ble nå, så klarte den ikke det.

– Så det ble vann i kjelleren?

– Det ble vann i kjelleren. En 10–15 cm oppover veggen. Det er en del jobb å få det ut og det må tørkes opp da. Det blir mye jobb med det også, forklarer Dammen.

Oversvømmelse Nes i Ådal

Brannmannskaper har siden søndag jobbet med å fjerne vannmassene fra jordet.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Ønsker råd

Han har pumpet vann ut av kjelleren, i tillegg til å hugge hull i gulvet slik at vannet kunne trekke ned i grunnen. Nå håper han kommunen kommer på banen slik at man kan få en dialog og en mulig løsning på det tilbakevendende problemet.

– Akkurat det med litt råd og veiledning på hva vi kan få gjort med det overflatevannet her, det kunne jeg tenkt meg, avslutter Dammen.