Hopp til innhold

Kirke viet kvinnelig par i 1781

DRAMMEN (NRK): Allerede i 1781 giftet to kvinner seg i Strømsø kirke. Den ene utga seg for å være mann, men senere ble det oppdaget at det var to kvinner presten hadde viet.

Side fra kirkebok i Strømsø kirke i Drammen

KVINNER: I en anmerkning er det skrevet at det i ettertid viste seg at paret var begge kvinner.

Foto: Statsarkivet i Kongsberg

"NB: Dette Parr Jens Andersson og Anne Kristine Mortensdatter ble befunden at være begge av Qvinde-Kiønnet", er det tilføyet i ettertid av innførselen av giftermålet i kirkeboka.

Men det var en hemmelighet både for presten og bruden selv at det var to kvinner som ble viet, derfor er dette en svært spesiell historie sier hovedstyreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund.

Både brura og kirken ble lurt

Jens Andersson var fødd i Gran som Marie Andersdotter, men da han kom til Strømsø i 1778 framstilte han seg som mann. Senere klagde bruden til presten og det ble skrevet inn en merknad i kirkeboka. Men ikke bare det, Jens ble fengslet, undersøkt og avhørt.

På spørsmål om han var mann eller kvinne svarte han at han tror han kan være begge deler.

– Dette er kanskje et av de tidlige dokumenterte eksemplene på at vi har noen som er født som og også opplever seg som både mann og kvinne, sier Hedalen.

Tom Hedalen

Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund synes det er viktig å få fram historien om at Kirken viet likekjønnede allerede i 1781.

Foto: NRK

– Hvorfor ville Jens ha status som en mann?

– Menn hadde en mye større frihet og en mer sentral posisjon i samfunnet så det kan være en årsak for at han ville framstå som mann.

Kuriøs, men tragisk historie

Da Nils Johan Stoa, sjef for Statsarkivet på Kongsberg, gjorde undersøkelser til sin bok Kjødets lyst, fortellinger om synd og straff, fant han historien om de to kvinnene som ble gift med prestens velsignelse. Han synes det er artig at historien trekkes fram.

– Dette er jo bare en mange ting jeg skriver om i boka, men det er jo en spesiell historie så det er bare fint at den blir trukket fram fra boka jeg skrev i 2010.

Åpner Akrivene

Nils Johan Stoa er sjef fort Statsarkivet på Kongsberg, han fant historien i kirkeboka.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Og herfra har Skeivt Arkiv hentet historien som Tom Hedalen synes er viktig at flere blir kjent med.

For mens det ble avgjort om Jens skulle dømmes for sodomi eller noe annet, døde Anne Kristine. Jens rømmer og man vet ikke hvordan han levde livet sitt videre, eller om han levde som mann eller kvinne.

– Den viser jo også at det var vanskelig å være tiltrukket av noen av sitt eget kjønn på den tiden. Jeg har jobbet for at likekjønnede skal ha samme rettigheter til å gifte seg og til å stifte familie som andre, så jeg synes dette er en søt, men tragisk historie.

Kirken kan ha viet flere likekjønnede

Det er flere eksempler på såkalte “female husbands” i Europa på 16- og 1700-tallet, ifølge Skeivt Arkiv som samler inn og tar vare på og formidler historier om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Er det flere steder i Norge hvor giftermål som det i Strømsø kirke i 1781 har skjedd?

– Jeg ser at det refereres til at det i hvert fall har skjedd flere steder i Europa. Man finner eksempler når man går gjennom kirkebøkene.

Les også: Nazi-arkivet på Kongsberg er åpnet