Kirka slår ring om polakkene

Den katolske kirka åpner dørene på dagtid for berørte etter dødsbrannen.

Egil Olausssen
Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

- Det er jo helt uhyrlig. Vi tenker jo bare på dem det gjelder, sier Egil Olaussen, som er med i menighetsrådet i den katolske kirken i Drammen.

Han tenker spesielt på alle dem som har mistet en kamerat i brannen.

- Det er veldig tøft for svært mange, og også for oss, innrømmer han.

Aktive i menigheten

De som ble rammet av storbrannen på Gulskogen er polske statsborgere, og de fleste av dem er katolikker. andag morgen åpnet den katolske kirken St. Laurentius i Drammen dørene for de som måtte trenge en hjelpende hånd eller en skulder å gråte på.

Det polske miljøet kjent som svært aktive kirkegjengere.

- Det er mange polakker i menigheten vår, så vi skjønner at mange er berørt, sier Olaussen.

Ber polske familier i Norge hjelpe

Etterhvert som nyhetene om dødsbrannen når Polen, og det er ventet at pårørende vil reise til Norge for å være sammen med sine nærmeste. Den katolske menigheten vil legge til rette for at tilreisende har et sted å dra til.

- Vi har fått to polske patere (red.anm. prester) hit som står til rådighet, og kirka er åpen så lenge det er behov for det, sier Olaussen.

Menigheten vurderer å mobilisere noen av de polske familiene i menigheten for eventuelt å ta i mot tilreisende så langt det er mulig.

- Menigheten er et stort fellesskap, og har en veldig stor betydning for mange av polakkene som kommer hit, forklarer Olaussen.

- De ser på kirken som første tilfluktsstedet ved siden av venner, sier han.