NRK Meny
Normal

Kennel frykter kriminelle hundeeiere

En hundekennel i Buskerud frykter kriminelle som vil ha tilbake de beslaglagte hundene sine.

American Staffordshire terrier (illustrasjonsfoto)
Foto: THOMAS COEX / AFP

Som eier så hund, heter det gjerne. Det får kennelen som tar vare på ulovlige kamphunder for politiet i Buskerud erfare. De ansatte lever i frykt for å bli oppsøkt av kriminelle miljøer som kommer for å hente hundene sine med makt.

På en kennel ett sted i Buskerud kommer aggressive og ulovlige kamphunder som politiet plukker opp i tida før de skal avlives.

Nederst i hundegården står en amstaff isolert fra de andre hundene. Siden 2004 har rasen, som er avlet opp til hundekamper, vært ulovlig i Norge. Hannhunden veier rundt 40 kilo, har brunaktige striper og rundt halsen henger et tykt, svart naglehalsbånd. Bare få meter fra hundegården ligger boligen til eierne av kennelen.

Livredde

Paret som driver kennelen er livredde for å bli identifisert og funnet av hundeeiere fra kriminelle miljøer. De har flere ganger opplevd å bli truet på telefon og blitt oppsøkt av folk som krever å få hunden tilbake. Derfor vil de ikke la seg intervjue på bånd. Også Randi Finnestrand, seksjonsleder i Søndre- Buskerud politidistrikt, ønsker å beskytte familien som driver kennelen.

- Årsaken til at vi ikke oppgir navnet på kennelen, er at vi har et godt samarbeid med den, og at de har hatt noen uheldige episoder der eierne av hundene har oppsøkt dem, forklarer Finnestrand.

Blir truet

En av kenneleierne forteller fra en gang hun fikk et svært lite hyggelig besøk.

- Midt på natta kom det et par menn kjørende inn på tunet. Da jeg gikk ut for å se hvem de var, smalt den ene meg inn i bilpanseret og skreik at han krevde å få tilbake bikkja si. Etter noen sekunder løp jeg og hentet hunden til ham.

Nå blir hun redd når lyset på tunet slår seg på om natta, og sover med balltre under senga for å beskytte familien sin.

Politiet har avtale med paret om å rykke ut med en gang dersom kennelen ringer.

- Vi har veldig god kommunikasjon og et kjempe godt samarbeid med kennelen, sier Finnestrand.

- Et godt sted

Finnestrand mener også kennelen er et godt siste sted å være for ulovlige eller aggressive hunder som kommer fra en vanskelig situasjon.

- Kennelen er også gode til å ta vare på hundene, og når de får inn hunder som er vanskjøtta, er de flinke til å bygge opp hundene igjen og ta vare på den og gi den godt stell og masse omsorg.

Flere ganger har kennelen sett seg nødt til å sende de ulovlige hundene til nye hemmelige steder i Norge. Kenneleierne mener at også hundene skal få lov til å ha det trygt i hjemmet sitt og slippe belastningen med kriminelle som tar hundeloven i egne hender. Det bor nå én ulovlig amstaff i hundegården. Den er relativt tillitsfull og rolig. Forhåpentligvis får den lov til å være i fred for sine tidligere eiere.