NRK Meny
Normal

Kartlegger pendlerparkering

Mange drammensere som har god bussforbindelse der de bor, velger likevel å ta bilen til togstasjonen. Det viser en undersøkelse som er utført av Transportøkonomisk institutt.

Parkering

En tredjedel av pendlerne som parkerer ved Drammen stasjon bor mindre enn tre kilometer unna. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Stig Morten Waage / NRK

I en periode har forskerne kartlagt hvem som parkerer på pendlerparkeringa ved Drammen stasjon. Den ferske undersøkelsen viser at en av tre bor innenfor en radius av tre kilometer. Mange av dem kommer fra Konnerud, der de har bussforbindelse til sentrum hvert tiende minutt. Mens noen kommer fra områder med færre bussavganger.

Petter Christiansen

Forsker Petter Christiansen ved Transportøkonomisk institutt håper flere kan dra nytte av rapporten.

Foto: Svein Erik Dahl

– Parkeringsplassene er ofte opptatt før klokken syv om morgenen, og det viser at plassene favoriserer de som kan reise tidlig, sier Petter Christiansen som er forsker ved Transportøkonomisk institutt.

Han mener folk tenker rasjonelt, fordi kostnadene ved å kjøpe månedskort både på tog og buss er for høye. Det blir billigere for de fleste pendlerne å ta bilen den korte veien til stasjonen.

Liten kunnskap

I rapporten stiller forskerne spørsmål ved om myndighetene bør innføre tiltak som kan sikre plasser til de som reiser senere.

– Det kan enten være ved å innføre avgifter, eller ved å subsidiere månedskort på tog eller buss. Det kan stimulere folk til å tenke annerledes, sier Christiansen.

Det er ifølge Christiansen liten kunnskap om pendlere og parkering. Han mener undersøkelsen kan brukes i planleggingen av nye parkeringsplasser, og hvilke tiltak som kan settes inn for å bedre tilbudet.

Jernbaneverket vil vurdere tiltak

Undersøkelsen er utført på oppdrag fra Jernbaneverket. De vil i løpet av sommeren se nærmere på forskningen som er gjort og bestemme seg for om de skal iverksette tiltak for at pendlerplassene benyttes av dem som trenger det mest.