NRK Meny
Normal

Kappløp for skisenter-åpning

Nå kommer vinteren i skisentrene i Øvre Buskerud, men det er neppe tidsnok til å kunne åpne til helgen.

Nysnø på Geilo

Geilo er så vidt kledd i vinterdrakt, men naturen må ha hjelp hvis det skal bli mulig å åpne skisenteret.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Skifolket har lenge ventet med lengsel på skiføre og sesongstart, men nå ser det lysere ut. Den første snøen har lagt seg, men fortsatt må det store mengder kunstsnø må til for å skape gode forhold.

Og selv om Geilo ligger hvitkledd i øyeblikket, med 15 centimeter natursnø, er ikke daglig leder Martina Svensson i Geilo Holiday helt fornøyd.

– Vi trenger minst dobbelt så mye, og helst enda mer. Så natt til onsdag gikk vi i gang med å legge kunstsnø, og vi tror vi skal klare å produsere mye de neste dagene, avhengig av hvor kaldt det blir, sier hun.

Ivrige skientusiaster

Men folk er utålmodige. Skientusiastene begynte å ringe tirsdag morgen, straks de hørte det hadde snødd natta før.

Martina Svensson i skisenteret på geilo

Martina Svensson gleder seg stort til at skisesongen kan åpne.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Halv åtte begynte telefonen å ringe, og det fortsatte konstant utover hele dagen. Når skal dere åpne? Når kan vi komme? Det er tydelig at mange er ivrige, sier Svensson.

Hvorfor er det viktig å åpne så tidlig?

– Vi ser en tydelig trend at folk vil ut på ski tidligere enn før. Allerede rett etter sommeren begynner vi å merke at noen tar kontakt, og forbereder seg til skisesongen, sier hun.

Kamp mot klokka

Men om snøen så vidt har lagt seg, og det er noen kuldenetter i vente, blir det en kamp mot klokka for å produsere nok kunstsnø til å klare å åpne innen noen dager. Klarer de ikke det, kan de bli nødt til å vente lenge.

– Vi ser på yr.no at vi kan vente i hvert fall to kuldenetter, forhåpentlig tre, før det blir mildere igjen, sier hun.

Og værmeldingen viser at hun kan se litt lysere på det. Frem til og med fredag, er det meldt kuldegrader hele døgnet på Geilo. Men på lørdag er det slutt. Da er mildværet tilbake, med varmegrader både på dagen og natta.

Også de andre skisentrene tror sesongåpningen nærmer seg. Daglig leder i Hemsedal Skisenter, Andreas Smith-Eriksen, sier de ikke tar sikte på å åpne kommende helg, men trolig en gang i neste uke.

Heller ikke Ål skisenter greier å åpne til helga.

– Blir det kaldt nok, får også vi håpe på åpning en gang i neste uke, sier daglig leder Knut Einar Haug.