Det meiner brannmann Haakon Hallingstad i Drammen.
Branntryggleik er kanskje ikkje det du tenkjer mest på når du er på byen og kosar deg med ein svingom og noe godt i drikkeglaset.
Men det burde du gjere. For du skal ikkje ta for gitt at alt er som det skal.
Vil ha strengare reglar
Haakon Hallingstad jobbar i tilsynsseksjonen i brannvesenet. Han og kollegaene finn mykje som kan vere farleg når dei kjem på umeldt inspeksjon til restaurantar og diskotek i Drammen om kvelden og natta.
Hallingstad synest reglane bør bli strengare.
- Det bør ikkje bli gjeve skjenkeløyve viss branntryggleiken ikkje er i orden, meiner han.
Kan bli kroken på døra
Haakon Hallingstad har jobba i brannvesenet i 27 år. I ni av dei har han vore i tilsynsseksjonen. Det han har sett i desse åra, gjer at han sjølv aldri set seg ned og slappar av på ein utestad før han er trygg på at branntryggleiken er i orden.
Hans råd til alle er å sjekke om det er nødutgangar i lokalet.
Det er slett ikkje alltid nødutgangane er frie. Viss Hallingstad og kollegaene kjem over slikt, forlangar dei at det blir rydda opp med ein gong.
- Ellers er det kroken på døra og stenging på timen, seier han.
Propan i kjellaren
Det verste Haakon Hallingstad har kome over er ein utestad som oppbevarte propanflasker i kjellaren.
- Den type tvilsomme tilstander kvalifiserer til bot i 30.000-kroners klassen, meiner han.
Og der brannvesenet fann nødutgangen blokkert av bygningsmaterialer, så blei det heller ikkje vist nåde.
- Opplæring av dei tilsette er også noe restaurantnæringa syndar mot. Er du på jobb når alarmen går i eit lokale som har fleire hundre gjester inne, skal du vere klar over kva som er jobben din, seier Hallingstad.