Kan ha sonet ferdig Bandidos-dom

Etter 11 år er fremdeles ikke Bandidossaken ferdig i det norske rettsvesenet. Det kan gi stor strafferabatt.

Angrep mot Bandidos i Drammen

Skadene etter bomben i Drammen er taksert til over 200 millioner kroner.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

- Hvis min klient blir dømt må han få en kraftig strafferabatt. Jeg kan ikke skjønne noe annet. Det har gått veldig lang tid, og det er ikke min klients skyld at det norske rettsvesen har rotet slik de kanskje aldri før har gjort, sier 45-åringens advokat, Fridtjof Feydt.

45-åringen ble dømt til åtte års fengsel i tingretten, og 12 års fengsel i lagmannsretten. Nå blir saken behandlet på ny i Eidsivating lagmannsrett.

SE VIDEO: Bomben i Drammen

Den tiltalte har allerede sonet fem og et halvt års fengsel, to av årene i varetekt.

Fridtjof Feydt

Fridtjof Feydt er forsvarer for den tiltalte 45-åringen.

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

Hvis din klient blir funnet skyldig i denne rettssaken også, tror du at han får strafferabatt?

- Jeg har holdt på i 34 år, så jeg tar ingen ting for gitt, men det er hvertfall en mulighet, sier mannens advokat, Fridtjof Feydt.

Fikk medhold i Strasbourg

Årsaken til at saken er oppe i rettssystemet nok en gang, er at det skjedde en saksbehandlingsfeil i forrige rettsrunde i lagmannsretten. En av meddommerne i lagmannsretten hadde tidligere også varetektsfengslet mannen. Dermed fikk advokaten og 45-åringen medhold i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, og dermed blir saken behandlet på nytt i retten.

Kristian Nikolaisen

Statsadvokat Kristian Nicolaysen

Foto: Idar Edvin Krogstad / NRK

- Vi mener at den feilen som ble begått ikke har noen betydning for behandlingen av skyldsspørsmålet, men vi forholder oss til at kommisjonen har bestemt at saken kommer opp på nytt, sier statsadvokat, Kristian Nicolaysen.

45-åringen, som er fra Hedmark, er dømt for å ha deltatt i rekognosering, tilpasset fluktbilen og rekruttert fluktbilsjåføren under bombeattentatet mot MC-klubben Bandidos sitt hovedkvarter i Konnerudgata i Drammen 4. juni 1997.

En kvinne mistet livet i eksplosjonen. Hun satt i en bil som kjørte forbi stedet da bomben gikk av.

Nekter straffskyld

Den tiltalte fikk mandag spørsmål fra dommeren om han hadde hørt noe om at det skulle sprenges en bombe i Drammen. Svaret var klart og tydelig.

- Nei, det har jeg ikke.

Han nektet også for at han hadde kjennskap til bilen bomben var plassert i. I retten fortalte mannen at han først hørte om eksplosjonen på nyhetene på tv morgenen etter.

Det er satt av fire uker til rettssaken.