NRK Meny
Normal

Kan ha funnet løsningen på matmangelen

DRAMMEN (NRK): Frivillige organisasjoner over hele landet har slitt med å samle nok mat til fattige etter en endring i matkjedene. Nå kan en kirke i Drammen ha funnet løsningen.

Strømsgodset menighet

VIL GI: Diakon Signe Myklebust, prest Line Lindholm og ungdomsarbeider Linda Kjeksrud har kjøpt en kurv for å samle inn mat som de vil gi til Frelsesarmeen.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Strømsgodset menighet i Drammen kan ha funnet løsningen på matmangelen som frivillige organisasjoner sliter med etter at matkjeder som Kiwi begynte å selge ut mat som snart går ut på dato med 50 prosent avslag i butikken. Dette går på bekostning av organisasjonene som tidligere har fått varene.

Løsningen er en matinnsamlingsaksjon under gudstjenestene hver søndag. Maten som kommer inn vil menigheten i Drammen gi videre til Frelsesarmeen.

Signe Myklebust, som er diakon i menigheten forteller at hun er overrasket over hvor mange som mangler mat.

– Vi visste ikke at det var så stort behov som det faktisk er. Da jeg tok kontakt med Frelsesarmeen ble de overlykkelige og sa de hadde altfor lite mat, sier Myklebust.

Håper det kan bli en nasjonal løsning

Det var i januar i år at kjeder som Kiwi begynte å selge varer som snart går ut på dato til en lavere pris i butikken. Endringen har ført til at frivillige organisasjoner sliter med å samle inn nok mat.

Nå håper diakonen og de andre i menigheten at flere vil bli med på aksjonen.

– Jeg håper flere tar opp stafettpinnen og blir med på dette. Vi må jo klare å samle inn nok mat til alle her i landet, sier hun.

Matkurv

MATVARER: Kirken i Drammen ønsker å få inn tørrvarer med lang holdbarhetsdato.

Foto: Linn Christoffersen / NRK

Har slitt etter endringen

Leder for omsorgssenteret på Frelsesarmeen i Drammen, Ruth Bente Paulsen, sier de ble sjokkert da de fikk vite om endringen i januar. Etter det har de slitt med å få inn nok mat.

Med over 100 familier som står i kø for å få matvarer annenhver uke måtte Paulsen finne andre løsninger.

– Vi måtte begynne å kjøre inn til Oslo hvor det er en felles matsentral, og vi ringte rundt til ulike butikker i området. Det kommer stadig perioder hvor vi ikke vet om vi har nok mat til alle, sier Paulsen.

Positiv til innsamlingen

Paulsen forteller at Frelsesarmeen i Drammen fortsatt får matvarer fra to Kiwi-butikker i området, men at de har mistet mange andre avtaler. Derfor er hun veldig glad for nyheten om at kirken nå vil samle inn mat for dem.

– Det er et veldig flott initiativ som vi ble veldig glade for, og vi håper flere kan begynne med dette andre steder i landet, sier hun.

Også hun tror dette kan være en løsning på den store matmangelen i frivillige organisasjoner.