NRK Meny
Normal

Kan fly hjem i dag

Drammensmannen Odd Birger Johansen (57) jobber som oberst Muammar Gaddafis private pilot i Libya. De siste dagene har han og familien vært fanget den turbulente situasjonen i landet, men i dag kan de være på vei hjem.

Odd Birger Johansen

Odd Birger Johansen er privatpilot for Libyas diktator, oberst Muammar Gaddafi. Nå vil han hjem.

Foto: Privat

I går ble det kjent at Odd Birger Johansen fra Drammen flyr privatflyet til en av verdens mest utskjelte diktatorer, oberst Gaddafi fra Libya.

I dag forteller broren Knut Ivar Johansen at de kan være på vei hjem.

– De har flybilletter idag. Forsåvidt hadde de vel både til flyet som gikk i formiddag og også til fly som går i ettermiddag. Men jeg har ikke noe informasjon om hvordan det har gått, sier Knut Ivar Johansen.

Johansen og hans besøkende kone og døtre har de siste dagene oppholdt seg utenfor byen Tripoli.

Som følge av opptøyene i landet har både mobil- og nettdekningen vært nede, eller i beste fall usikker. Allikevel har broren Knut Ivar hatt kontakt med familien i Libya.

– Jeg har ikke fått kontakt idag, men vi hadde noe kontakt i går via skype og et mailer som vi greide å få igjennom. De har det etter forholdene bra. Det er rolig og fredelig i det området hvor de befinner seg og vi er veldig rolige forhold til den situasjonen de er i, sier han.

Håndplukket pilot

For et halvt års tid tilbake ble Odd Birger Johansen håndplukket til å være en av fire privatpiloter for oberst Muhammar Gaddafi.

Johansen er utdannet flyger i Luftforsvaret. Han startet som pilot i SAS i 1985 og ble kaptein i 1993. Den erfarne 57-åringen har vært trener, instruktør og kursholder både i Luftforsvaret og ved SAS Flight Academy/Oxford Aviation Academy, skriver TV2 .

Før helgen dro Johansens kone og datter ned til landet for å besøke piloten.

– De bestemte seg for å reise egentlig før det eskalerte der nede. De reiste før helgen og vurderte det vel dit hen at det var greit å reise, sier broren.

Først på lørdag ble nordmenn frarådet av UD å reise til Libya. Og heller ikke Odd Birger Johansen var, ifølge broren, klar over hvordan situasjonen ville utarte seg.

– Det han har sagt er at han har opplevd situasjonen som mye roligere enn det som har kommet frem. Han har oppfattet libyerene som et rolig folkeslag, men antakeligvis har det blitt tatt av et lokk som det har boblet litt under. Så det har vel gått mye raskere enn han kunne forutse, sier Knut Ivar Johansen.

– Ubehagelig

Også for familien hjemme i Norge var situasjonen vanskelig i begynnelsen.

– Det er klart at når dette tilspisset seg i helgen så syns vi jo det var ubehagelig. Det var perioder som vi ikke fikk kontakt med de i det hele tatt. Og det var vel den verste biten av dette her, når du sitter og ikke får kontakt. Men hele tiden så har de hatt det rolig, så vi har ikke vært bekymra sånn direkte for at de skulle være i fare. Men det er ubehagelig å ikke få kontakt, sier Knut Ivar Johansen.

Siden det ble kjent at drammensmannen er pilot for den utskjelte obersten, har flere ytret negative kommentarer og misnøye om pilotens jobb. Men dette velger familien hjemme i Norge å ikke fokusere på.

– Vi har vel egentlig ikke diskutert den sida av det i familie. Han har tatt et oppdrag og en jobb han syns var interessant og innenfor forsvarlige rammer. Og det har ikke vi gjort noen annen vurdering av, sier Knut Ivar Johansen.

Vil hjem

Siden opptøyene i landet startet, har ikke Odd Birger, så vidt broren vet, hatt kontakt med oppdragsgiveren sin, oberst Gaddafi.

Og selv om han han har en arbeidskontrakt med obersten har han bestemt seg for å reise hjem, sier Knut Ivar Johansen.

– Vi har snakket om det før og han har vært litt i tvil om hvordan han skulle forholde seg, men jeg tror han har bestemt seg for at han vil reise hjem så fort han får muligheten til det.