NRK Meny
Normal

Kan bli streikerammet

Dersom det blir streik i årets første lønnsoppgjør, blir nesten 300 ansatte tatt ut av jobb på Kongsberg.

kongsberg gruppen

Kongsberg Defence og Aerospace kan bli stengt ved en streik.

Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix

– Det står mer om arbeidstid og pensjon enn penger. Akkurat sånn som det er nå dreier ikke konflikten seg om kroner og øre, sier Rune Sundt Larsen, leder av Fellesforbundet på Kongsberg.

Partene i frontfagene har forhandlet i hele natt uten å finne en løsning på årets lønnsoppgjør. Fristen gikk formelt ut ved midnatt, men partene har fortsatt forhandlingene uavbrutt gjennom natten. På Kongsberg går dagen som vanlig – inntil videre.

Alle på jobb som vanlig

– Alle går på jobb som vanlig. Det er ikke brudd ennå, og vi venter på svar på forhandlingene som pågår nå.

Lederen av Fellesforbundet på Kongsberg er svært spent på utfallet av nattens mekling.

– Vi er nok like spente som alle andre, for vi aner jo ikke hvilke punkter det fremdeles mekles på, sier Larsen.

Nærmere en løsning

Klokken 6.30 sa riksmekler Nils Dalseide at de var nærmere en løsning.

– Vi har kommet nærmere løsning på ett av de større punktene vi har arbeidet med, men fortsatt står vi igjen med to-tre punkter som det ikke er avklarende bevegelse på, sa Dalseide.

Partene forhandler om flere punkter. De ansatte vil ha krav på rett til tjenestepensjon i privat sektor, sikre medlemmenes kjøpekraft, rett til utdanning og 14/28-arbeidstid for folk i offshoresektoren.

Rammer bedriften

På Kongsberg følger de spent med på meklingen som foregår i Oslo. Dersom det blir streik, blir driften på Kongsberg Defence og Aerospace lagt ned.

– Mange er spente på om det blir noe eller ikke. I dag er alle på jobb, men dersom det blir streik, blir KDA rammet, sier Rune Sundt Larsen.