Hopp til innhold

Kan bli større stjerner enn Northug

DARBU/OSLO (NRK): Topputøvere i en ny sport fyller sportsarenaer verden over, men i Norge er esport fremdeles et ganske ukjent begrep.

Kan bli større stjerner enn Northug

SPILLDILLA: Petter Furset, kjent som 'Lift' i spillmiljøet, går på esportlinja på Buskerud Folkehøgskole.

Esport er formaliserte konkurranser i dataspill. Et fenomen som i løpet av noen få år har hatt enorm vekst på verdensbasis.

I 2014 var det flere som så esportfinalen i dataspillet League of Legends, enn personer som så finalen i tradisjonelle turneringer som NBA, NHL og Wimbledon. Topputøverne innen esport er internasjonale superstjerner, men i Norge er sporten fremdeles relativt ukjent.

I 2014 fantes det 89 millioner esportfans i verden som fulgte sporten tett. Innen 2018 forventes dette tallet å ha økt til 145 millioner, ifølge en rapport fra analysebyrået Newzoo.

Større enn hockey

– Det er større enn hockey. Det er større enn ski, både langrenn og alpint, sier Andreas Grøterud.

Andreas Grøterud

Andreas Grøterud, lærer Buskerud Folkehøgskole.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

Grøterud jobber som lærer på en esportlinje. Linja ble opprettet på Buskerud Folkehøgskole i 2014, og utdanner elevene som går der til å kunne leve å spille data.

Grøterud kaller det et paradoks at mediedekningen av esport er så begrenset i Norge, samtidig som andre sportsgrener som er mye mindre på verdensbasis, dekkes grundig.

– En solid tv-satsing vil kunne ha enorm betydning for sportens videre utvikling i Norge, sier Grøterud.

P3 vurderer satsing

– NRK hadde faktisk esportsendinger så tidlig som i 2006, men den gangen fungerte det ikke helt etter planen, sier Tone Donald, redaktør i P3.

Tone Donald, redaktør NRK P3

Tone Donald, redaktør NRK P3.

Foto: Johan Andreas Hætta / NRK

– Kanskje var vi var for tidlig ute. Men vi vurderer nå muligheten for å starte opp på nytt, legger hun til.

Nylig var NRK på besøk hos den svenske søsterkanalen, SVT, for å lære mer om esportsendinger. SVT har i flere år sendt esportturneringer på TV, og flere svenske esportutøvere regjerer i verdenstoppen.

– Norske utøvere er nå på et så høyt nivå at det begynner å bli interessant å dekke dette, sier Donald.

En actionopplevelse

– Hvor kult hadde det ikke vært om du kunne feste et kamera til hodet på Northug, og se alt det han ser, samtidig som du chatter med han, spør Grøterud.

– Dette er virkeligheten til en esportfan, svarer han selv.

Grøterud mener at den interaktive muligheten i spillet gjør esport til en perfekt tilskuersport. I Sverige har allerede enkelte esportutøvere blitt til rikskjendiser.

– Det eneste som skal til for at det samme skjer i Norge, er at vi får en nordmann i verdenstoppen, sier Grøterud, før han raskt legger til:

– Hvor populært var egentlig sjakk i Norge – før Magnus Carlsen?

Se Petter Northug spille dataspill på The Gathering her:

Petter Northug deltok på mesterksap i Counter-Strike på The Gathering 2010 sammen med den svenske CS-mesteren Forrester