Kampsportstjerne advarer ungdommer

MMA-utøver Jack Hermansson er sjokkert etter å ha sett videoer av ungdom som slåss. Mener volden kan føre til dødsfall.

Jack Hermansson

Jack Hermansson har vært profesjonell MMA-utøver siden 2010.

Foto: candomedia.no

– Når jeg ser på dette så tenker jeg at det er ganske farlig å drive med når det ikke er i kontrollerte former, sier Jack Hermansson.

Svensken flyttet til Norge som 18-åring og er MMA-utøver i UFC, eller Ultimate Fighting Championship. Totalt står han bokført med 15 seiere på 18 kamper i sin profesjonelle karriere.

– Vi har et sikkerhetsnett

Mandag kunne NRK fortelle at politiet er bekymret for en brutal voldskultur i ungdomsmiljøene. En kultur der slåsskamper ofte blir satt i gang på grunn av bagateller. Hermansson har fått se videoen av ungdommer som slåss, mens flere står rundt for å filme og heie.

Jack Hermansson

Jack Hermansson reagerer når han får se videoer av ungdommers slåsskamper.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Forskjellen på denne typen vold og det jeg driver med er at vi har et sikkerhetsnett rundt oss. Det er der for å beskytte oss. Vi går gjennom prosedyrer der vi blir kontrollert av leger, vi må ta MR-scan av hodet før vi går inn i en kamp og så får vi direkte oppfølging av en lege etter kamp, sier Hermansson.

Han forteller at de under kamp har en dommer som sørger for at ting går rett for seg, og eventuelt bryter av kampen.

– Vi har også regler å forholde oss til og så er vi godt trent. Vi trener på dette hver dag før vi går i kamp. Det minsker skaderisikoen, forklarer Hermansson.

Høy risiko

Han blir svært bekymret når han får se videoen av slåsskampen blant ungdom.

– Disse gutta vet ikke helt hva de driver med. I former som dette kan det være veldig farlig. Det kan gå veldig galt, sier Hermansson.

– Kan man dø av det?

– Definitivt. Det finnes alltid en risiko for at det kan ende med dødsfall. Spesielt når man har ukontrollert vold mot hodet. Da er det en veldig høy risiko.

Geir Oustorp

Geir Oustorp, leder for forebyggende avdeling ved politiet i Søndre Buskerud.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Hos politiet finnes det mange videoer av ungdommer som slåss. Videoene viser en rå virkelighet og massesuggesjon.

– Det er ren vold og det er en skremmende trend. At dette går bra er bare flaks, sier leder for forebyggende avdeling ved politiet i Søndre Buskerud, Geir Oustorp.

Uheldig utvikling

Hermansson forteller at han syntes det er svært uheldig hvis dette er i ferd med å utvikle seg til en kultur blant ungdommen.

– Gjennom årene skapes det forskjellige trender. Jeg tror det er ganske naturlig at unge gutter har lyst til å måle krefter mot hverandre, men når man tar det til dette nivået så begynner det å bli veldig farlig, sier Hermansson før han avslutter:

– Før eller siden er det noen som skader seg. Det har kan vi ikke drive på med.