NRK Meny
Normal

– Rikspolitikerne svikter oss

Skognæringen ber regjeringen om at de overprøver lokalpolitikerne i kampen om tømmerterminalen i Lier.

Tømmerterminalen på Lierstranda

UEGNET: Skader gjør at tømmer ikke lenger kan fraktes ut fra Drammen havn.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kampen om Lierterminalen på Lierstranda spisser seg ytterligere til. Flere skogeiere har gått ut i riksmedia og sagt at de føler seg sviktet av stortingspolitikerne som lovet dem gode levekår, og som samtidig lar lokalpolitikerne få lov til å bestemme.

– Når vi har satt stortingspolitikerne til å styre, må de kunne vise politisk mot når det kommer til konkrete saker, sier skogeier Benthe Løvenskiold i sin skuffelse over rikspolitikerne.

– Skognæringa stopper opp

Hun mener de svikter skognæringen i kampen om Lierterminalen. I går tok hun bladet fra munnen, og i et leserinnlegg i Nasjonen sa hun klart ifra hva hun mente om svulstig retorikk og valgløfter til skognæringen det aldri blir noe av.

– Det hjelper ikke med gode ord og lange rapporter og utredninger. Vi må ha et vedtak som gjør at vi får en handling ut av det. Ellers stopper skognæringa opp, sier Løvenskiold.

Les også: Trenger ny havn for tømmereksport

Planlegger fjordby

Det er Lier kommunes planer om en fremtidig Fjordby på Lierstranda i løpet av en 15–20 års tid, som gjør at lokalpolitikerne sier nei til tømmerterminalen. Den er selve indrefileten i fjordbyplanene, og det første stedet politikerne ønsker å bygge.

Hvis skognæringen igjen skal få lov til å fylle opp terminalen med tømmerstokker, frykter politikerne at stokkene blir der for alltid. Södra-konsernet har bruksrett på området i 15 år til.

Lier kommune har fått lov til å bygge en fjordby, mot at de sammen med Drammen kommune finner en løsning for skognæringen som hindrer en ny krise.

Nå mener Bente Løvenskiold at sentrale myndigheter må gripe inn og pålegge lokalpolitikerne å åpne Lierterminalen for skognæringen.

– Politikerne på Stortinget og i regjeringen må gå inn i saken. Samtidig må lokalpolitikerne i Lier se at hvis vi bruker tømmerterminalen de neste fem til sju årene, vil ikke det komme i konflikt med en fjordby, sier Løvenskiold.

– Stor skam å kalle seg næringspartier

– Jeg har vært alene på stortingsbenken fra Buskerud som har argumentert for å ha næringsvirksomhet på Lierstranda. Det inkluderer tømmerterminalen, sier Per Olaf Lundteigen fra Senterpartiet.

Per Olaf Lundteigen

ENSOM KAMP: Per Olaf Lundteigen (Sp) mener han er den eneste stortingspolitikeren fra Buskerud som har stått opp for fortsatt næringsvirksomhet på Lierstranda.

Foto: Snæland, Alf Vidar / NTB scanpix

Han mener selv han har gjort alt han kan for å hjelpe skognæringen, selv om moderpartiet har sviktet.

– Senterpartiet gjorde ikke nok mens vi satt i regjering. Det sa jeg høyt og tydelig da. Men Buskerud Senterparti har vært helt fremst i den striden, sier Lundteigen som mener ansvaret for å finne en snarlig løsning ligger hos regjeringspartiene.

– Verken Høyre eller Fremskrittspartiet gjør noen ting med at Lier kommune jobber for å legge ned næringsvirksomheten på Lierstranda. Det er en stor skam å kalle seg for næringspartier, når de har sånne standpunkt, sier Lundteigen.

Kommunaldepartementet vil ikke uttale seg

For skognæringen i Buskerud står mye på spill. De har en årlig verdiskapning på 4,5 milliarder kroner og 3500 ansatte.

– Det spiller ingen rolle for meg hvilket parti som er på banen. Regjeringspartiene har en spesiell plikt, men de andre partiene må på banen. Noen må sette ned foten, for tillatelsen må komme nå, fram til vi får på plass noe annet, sier skogeier Benthe E. Løvenskiold.

NRK har bedt om en kommentar fra Kommunaldepartementet som håndterer denne saken. De svarer på SMS at det kan de ikke gi.