Kaller henne ikke mamma

DRAMMEN (NRK): I Drammen tingrett sitter datteren til den drapstiltalte Tranbykvinnen i vitneboksen og omtaler moren ved fornavn.

kripos, lier

Kripos og en hundepatrulje fra Oslo bisto å undersøkelsene av ekteparets bolig, etter at ektemannen ble funnet død i en utbrent bil på Tranby i Lier.

Foto: Kristine Hirsti

– Hun er ikke den morsfiguren hun burde være. Derfor kaller jeg henne ikke mamma, forteller datteren.

– Hun var ikke en støttespiller eller en jeg kunne betro meg til hvis jeg hadde problemer. En gang fortalte jeg at jeg ble mobbet på skolen. Da fikk jeg kjeft og ble fortalt at det var løgn.

Datteren, som nå er godt voksen, forteller om en oppvekst med strenge regler og trusler.

– Jeg fikk høre hvor dårlig datter jeg var og hvor mye feil jeg gjorde.

Mens datteren forklarer seg, sitter den tiltalte 53-åringen på bakerste benk og er tydelig preget av datterens forklaring. Hun tar stadig notater mens datteren forklarer seg.

Mishandling

Da rettssaken startet tirsdag formiddag, fikk retten høre statsadvokat Trude Elisabeth Sparre lese opp tiltalen. Det alvorligste punktet omhandler overlagt drap på ektemannen, men store deler av tiltalen handler om mishandling av flere av barna over mange år.

– Hvis jeg ikke gjorde som hun sa, truet hun med å slå meg med et belte, sier datteren.

Paret hadde seks barn sammen. I løpet av rettssaken skal barna forklare seg enten i vitneboksen eller via dommeravhør som skal spilles av.

Tiltalte har ved rettssakens start erkjent delvis straffskyld for punktene som omhandler mishandling.

Vanskelig økonomi

– Hun drømte om å bli en forretningskvinne, men alt hun kunne om økonomi, var å bruke penger, forteller datteren.

Da hun ikke hadde penger selv, ble datteren presset til å gi fra seg egne penger hun hadde tjent selv. Blant annet hadde hun 50.000 kroner på kontoen som moren krevde.

– Som datter fikk jeg beskjed om å bidra, jeg og.

Turbulent ekteskap

Datteren forteller om et turbulent forhold mellom mor og far. Det hendte moren forsvant og ble borte noen dager.

– Hun traff en annen mann og innledet et forhold til han. Hun snakket om hvor mye bedre han var enn pappa. Det var noe pappa bare måtte finne seg i.

Lukkede dører

Det var først meningen at barnas forklaringer skulle foregå bak lukkede dører, men etter at pressen anket, revurderte tingretten saken. Dermed får pressen være til stede allikevel.