NRK Meny
Normal

KIF-genser til fersk verdensmester

Søndag blei Magnus Bjørnnes verdensmester i skicross. I dag kvitterte Kongsberg-ordføreren med gaver, gratulasjoner og lunsj på kontoret.

Magnus Bjørnnes får kake hos ordføreren

Nybakt verdensmester Magnus Bjørnnes blei hedret av ordfører Vidar Lande i dag. Gaven var KIF-genser.

Ordfører Vidar Lande er mer enn gjennomsnittlig interessert i Kongsbergs skihistorie, og han benytter enhver anledning til å løfte fram nye verdensmestere og OL-deltakere fra Birger Ruuds hjemby.

– Disse toppidrettsutøverne er byens ambassadører, sier Vidar Lande.

Gull på fjerde forsøk

– Veldig hyggelig å bli satt pris på på denne måten, hyggelig at folk faktisk bryr seg, sier Magnus Bjørnnes og takker ordføreren for invitasjonen med et fast håndtrykk.

VM-lunch på ordførerkontoret

Hyggelig å bli satt pris på, synes Magnus Bjørnnes som fikk lunsj med kake på ordførerens kontor i dag. Til stede var også kultursjef Heidi Hesselberg Løken.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det var søndag Magnus endelig nådde målet. I sitt fjerde junior-VM i skicross kjørte han endelig inn til gull. Rennet gikk i italienske Chiesa im Valmalenco. I verdenscupen er beste plassering hittil nummer åtte. Ingen tvil om at VM-gullet rager høyere.

– Jeg er veldig stolt over å ha idrettsutøvere fra Kongsberg som faktisk tar verdensmestertitler, sier Lande. Han har dekket på bordet med mat, kake, kaffe og bak skrivebordet har han gjemt ei pakke til den ferske verdensmesteren.

Kultursjefen Heidi Hesselberg Løken er også invitert. Begge skryter av den unge verdensmesteren.

Vokst opp i skisenteret

– Hva er det med Kongsberg som gjør at det med jevne mellomrom dukker opp utøvere som Magnus?

– Vi har jo gamle skitradisjoner helt tilbake til Ruud-gutta og hopperne som faktisk satte Kongsberg på verdenskartet. Det er heller ikke tvil om at nærheten til Kongsberg skisenter, som bare ligger fem minutter fra byen har vært med og gitt gode vilkår og treningsmuligheter for mange barn og unge, sier Lande.

Magnus Bjørnnes bekrefter at han som mange andre gutter og jenter fra Kongsberg mer eller mindre har vokst opp i skisenteret.

– Hadde det ikke vært for skisenteret så hadde ikke jeg hatt de samme mulighetene til å stå på ski. Og da hadde jeg aldri blitt så god som jeg har blitt nå. Jeg har hatt muligheten til å dra opp i skisenteret hver dag etter skolen, det har vært veldig viktig, sier Magnus.

Myk pakke

Ordfører Vidar Lande tar fram pakka han har gjemt bak skrivebordet. Den er myk og plastposen den ligger i gir en indikasjon på at innholdet stammer fra en sportsbutikk.

Magnus tar imot, klemmer og smiler.

– Jeg har vel en liten mistanke om hva dette kan være, sier han og tar av papiret.

Jo da, det er den velkjente KIF-genseren, rød med den spesielle hvite K-en slik genseren har sett ut i generasjoner. Ute i Europa og i USA er det fortsatt folk som drar kjensel på genseren etter at Ruud-brødrene, Petter Hugsted og Hilmar Myhra og flere av datidas helter henta hjem OL- og VM-medaljer.

– Forplikter det litt å ha en slik genser?

– Ja det gjør kanskje det. Denne genseren er veldig kul og jeg har den ikke fra før. Jeg må jo ta den på meg når jeg er i Mellom-Europa og sjekke om det er noen som kjenner den igjen, smiler Magnus.

OL i 2018

Lykke til

Ordføreren ønsker Magnus Bjørnnes lykke til videre. Målet er å komme med i OL i Sør-Korea i 2018.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Nå er det litt fri før oppkjøringen til neste sesong begynner allerede om litt over ei uke. Da blir det skikjøring og trening i rask rekkefølge.

– Hva er målet for neste sesong?

– Å etablere meg i verdenscupen, å kvalifisere meg til hvert renn.

– Og det mer langsiktige målet?

– Det er å delta i OL i Sør-Korea i 2018, og å kjempe om medaljer.