NRK Meny
Normal

Kafélokale fra 1920 gjenoppstår

Et ærverdig kafélokale fra 1920 forsvant fra bybildet i Hønefoss for åtte år siden. Nå gjenoppstår det på Helgelandsmoen.

1920-talls kafé

1920-talls kafeen på Helgelandsmoen åpner til sommeren.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Hønefosskunstneren Thomas Klevjer har galleri i den gamle kornsiloen på Helgelandsmoen utenfor byen. Da Baker Narum i Hønefoss la om virksomheten i Storgata i 2006, kjøpte han mye av møblene for å senere kunne lage en kafé for alle som kommer til galleriet.

– Jeg synes det var trist at den fineste kafeen av dem alle skulle vekk, så da tenkte jeg at den skulle få leve videre.

Thomas Klevjer

Thomas Klevjer.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Nå åtte år senere kan dørene snart åpne. Alt har tatt lengre tid enn han trodde. Først måtte han på jakt etter resten av møblene, siden han kun kjøpte en fjerdedel. Resten forsvant til forskjellige steder og andre eiere. Men kunstneren og ildsjelen bestemte seg for å skaffe det meste tilbake.

Her skal 1920-talls kaféen gjenoppstå

Her i Galleri Klevjer på Helgelandsmoen skal 1920-talls kafeen gjenoppstå.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Baker Narums lokaler i Storgata er bygget om, og det gamle ærverdige konditorilokalet ble til leiligheter. Men fortsatt har Narum utsalg og kafélokale på samme adressse, bare i litt mindre omfang.

Som å skru tiden tilbake

Veggene er malt i sjøgrønt, litt pastellaktig som visstnok var tidsriktig for 1920-tallet. Lokalet er fylt med bord, stoler og sofaer som stod i kafeen i Hønefoss. Og de spesielle speilene.

– Speilene er originale, de er fra 1920 og har hengt i kafeen i Hønefoss.

I oppbyggingen av kafeen har han fått hjelp av Harald Gårdvik. Han har vært snekker, elektriker og altmuligmannen som har gitt lokalene det riktige preget.

Harald Gårdvik og Thomas Klevjer

Harald Gårdvik har hjulpet Thomas Klevjer å gjenskape kafeen.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

De originale søylene fra Storgata er tilpasset de nye lokalene i kornsiloen og ønsker velkommen rett på innsiden av dørene.

– Det var jo stor takhøyde i den gamle kafeen mens her er det lavere, det gav en del utfordringer sier Gårdvik.

Blant annet måtte han bruke mye taklister for å skape illusjon av stor takhøyde. Til sammen 800 meter med lister er gått med for å gjenskape stilen fra 1920.

Omfattende jobb

Det har vært en omfattende jobb, men Thomas Klevjer angrer ikke.

Uniform fra 1920-talls kafé

Uniform fra 1920-talls kafé.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Jeg har nok brukt tre ganger så mye tid og penger som jeg hadde trodd da jeg satte i gang, men så blir man glad når man ser resultatet.

Svart kaffe og napoleonskake var populært blant kafégjester på 1920-tallet. Det og andre tidstypiske spesialiteter lover han også at det blir når lokalene snart åpner.

Det var stilig på kafé i 1920

Gallerigjestene kan fra i sommer besøke den spesielle kafeen med 1920-talls preg.

Foto: Anette Skafjeld / NRK