NRK Meny
Normal

I helga skal det jodles

Lederhosen, øltønner og ompa-sanger vil prege bybildet når oktoberfesten går av stabelen for femte gang i Drammen.

"Hans aus Bayern" er kapellmester når oktoberfest arrangeres for femte gang i Drammen.

Slik vil det høres ut når Hans Drexler går på scenen, med ompamusikk og jodling.

"Hans aus Bayern", eller Hans Drexler som han egentlig heter, er en vaskeekte tysker. Med lederhosen og hornmusikk skal han skape liv og røre i Drammen i helga. Som kapellmester under årets oktoberfest i byen, skal den trombone-spillende tyskeren opptre sammen med sitt orkester.

– Han har rundt 40 års erfaring fra oktoberfesten i München, og han er hentet inn spesielt for anledningen. Det blir mye moro og god stemning, sier arrangør Terje Borg.

Fra scenen skal Hans styre showet. Publikum blir tatt med på forskjellige leker og konkurranser, som å løfte øltønner, og å holde en liter med øl på strak arm. I tillegg blir det jodle-konkurranse for damer.

Over hele landet

Det er femte gang festivalen arrangeres i Drammen, men flere steder i landet er det tilsvarende feiringer, blant annet i Oslo, på Stryn og på Svalbard.

– I Drammen har vi satt opp et telt på Bragernes Torg. Det åpner fredag kveld, og der blir det tradisjonell, tysk oktoberfest, med tyske pølser, tyskinspirert øl og musikk fra Bayern, sier Borg.

Tradisjonen startet i delstaten Bayern i 1810, og i år arrangeres den for 182. gang i München. Det skal være den største festivalen i verden, og med over seks millioner tilreisende har den blitt mer internasjonal.

Ikke bare øl

Selv om øl er en viktig del av oktoberfesten, mener Borg arrangementet byr på så mye mer. Festen er ikke en unnskyldning for å få i seg mest mulig øl.

– Det er for å få en annerledes kveld, der du kan oppleve noe du ikke gjør hver eneste dag. I Drammen får vi skryt. Enkelte hevder at det ikke er mulig å komme nærmere den ekte oktoberfesten i Tyskland, avslutter arrangøren.