NRK Meny
Normal

Jernbaneverket: – Bergensbanen åpner neppe i dag

Bergensbanen er fortsatt stengt ved Grytå cirka en mil vest for Haugastøl, etter at et godstog sporet av på mandag.

Bergensbanen stengt

FORTSATT STENGT: Slik ser det ut onsdag morgen ved Grytå, der toget sporet av. Snøen har pakket seg hardt rundt vognene.

Foto: Bjørn Larsen / Jernbaneverket

– Bergensbanen kan mest sannsynlig ikke åpne i dag. Vi har ikke greid å rikke på vognene. Vi kommer med en ny oppdatering klokka 21. Da håper vi at vi kan komme tilbake med et eksakt tidspunkt for når vi kan åpne, sier pressevakt Harry Korslund i Jernbaneverket.

I overkant av 20 personer jobber med å grave fram godsvognene for hånd. Fortsatt er det to vogner som står igjen og sperrer skinnegangen. Det ligger hardpakket snø både over, på siden og under vognene. Arbeidet er tidkrevende.

Harry Korslund

Harry Korslund er pressevakt i Jernbaneverket.

Foto: Jernbaneverket

– Snøen er så hard at den er nærmest som betong. Det er trangt å komme til, og for å unngå skader på vognene, må vi grave forsiktig, sier Korslund og fortsetter.

– I dag har det vært klarvær ved Grytå, men fortsatt er det en del vind i området. Det føyker inn i vognene, så det er nok å henge fingrene i for mannskapene, selv om det nå går mot slutten av det tunge opprydningsarbeidet.

Ifølge Korslund er det for tidlig å si noe om årsaken til avsporingen på mandag.

Sjekker for skader på skinnegangen

Når de to siste vognene er fjernet, vil det fortatt ta litt tid før sporet kan åpne.

– Vi må sjekke grundig om det er noen skader på skinnegangen. Vi har allerede konstatert at det er mindre skader på kjøreledningsanlegget, men det er forholdsvis beskjedne skader som det ikke vil ta lang tid å utbedre, sier Korslund.

Det går fortsatt buss for tog forbi stedet. Mer informasjon om rutetider og forsinkelser legger NSB ut på sine nettsider.