Hopp til innhold

Jakten på vannet

Vi bruker mye vann – veldig mye vann. Og langt mer enn nødvendig, men det er ikke nødvendigvis du og jeg som er synderen.

jakten på vannet

Lekkasjekontrollør i Glitrevannverket, Jon Henning Haugnes leter etter vann på avveier.

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

Gammelt ledningsnett og lekkasjer i vannrørene sender vannforbruket til himmels.

I Drammens-regionen forsvinner nesten halvparten av vannet før det når springen, og nå gjøres det en kraftanstrengelse for å stoppe det store svinnet.

Detektivarbeid

Lekkasjelytter

Den gule hylsa nede i kummen er en mikrofon som lytter etter lekkasjer.

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

I kampen mot lekkasjene, snuser kontrollørene rundt som rene detektiver i jakten på å stoppe vanntapene. Lekkasjekontrollør i Glitrevannverket, Jon Henning Haugnes, har stanset bilen like ved en av byens vannkummer, og fjerner lokket.

– Her nede har vi satt opp en liten logger – en mikrofon, som lytter på røret og sender melding til driftssentralen. Den har gitt oss en pekepinn på at det kan være en lekkasje her, sier han.

Det suser i rørene

Han slipper å krabbe ned i kummen, men fører heller en lang lyttestav ned i til vannrørene. Når han tar på seg headsettet kan han høre en lang summende lyd, en lyd som ikke skal være der hvis røret er fritt for lekkasje.

– Det skal være helt stille, så her er det et eller annet vannforbruk. Det ligger riktignok en boligblokk like ved her, og der brukes det nok en del vann, men den loggeren vi har nede i kummen gjør utslag også om natten. Da burde det vært stille, sier han.

Samarbeid for å løse problemet

Men det er ikke alltid like enkelt å finne lekkasjene. I dette tilfellet vil Haugnes trenge mer tid og flere måleinstrumenter. Så for å få bedre oversikt over lekkasjene er det etter hvert blitt opprettet forbrukssoner i Drammen.

Jon Henning Haugnes

– Nesten halvparten av vannet forsvinner, sier Jon Henning Haugnes

Foto: Haakon Herlik Kristiansen / NRK

– En forbrukssone er en sone vi har vannmålere inn og ut av, så vi er sikre på hvor mye vann som går i et område. Da blir vi etter hvert ganske sikre på hvor mye av vannet som er lekkasjer, og hvor mye som er forbruk.

Det høye vannforbruket er et problem, og Glitrevannverket og ni kommuner i Drammens-regionen har startet samarbeidsprosjektet "Godt Vann Drammens-regionen! for å løse problemet.

– I dag forsvinner mellom 40 og 50 prosent av vannet på veien. Hovedmålet for samarbeidet er å redusere vannlekkasjene med 20 prosent innen 2020, sier Haugnes.