Hopp til innhold

IOC må rette pekefingeren mot seg sjøl

Etter at Oslo i går trakk sin OL-søknad, mener Høyres parlamentariske leder at IOC må ta selvkritikk.

Trond Helleland

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland skulle gjerne hatt OL i Oslo i 2022, men ikke med de betingelsene IOC har satt.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

I går ble det kjent at Oslo kommune trakk søknaden om statsgaranti for et vinter-OL i 2022. Avgjørelsen ble tatt etter at Høyres stortingsgruppe ikke ville gi sin anbefaling til en OL-søknad. Dermed blir det ikke noe OL i Oslo i denne omgang.

Det var parlamentarisk leder og stortingsrepresentant fra Buskerud, Trond Helleland, som kom med nyheten i vandrehallen på Stortinget.

– Ingen i vår stortingsgruppe var kategorisk imot eller hundre prosent for OL i Oslo. Men når gruppa delte seg i to, var konklusjonen grei. Alle hadde ønsket seg et OL, men ikke på de betingelsene IOC har satt og med de kostnadene et OL har, sier Helleland.

IOC må gå i seg sjøl

Dagen derpå trekker han fram at OL-søknaden har hatt lite støtte blant befolkningen, men like viktig for avgjørelsen var hvordan IOC har opptrådt i søknadsprosessen. De har satt en rekke krav for hvordan deres medlemmer skal behandles.

Etter at avgjørelsen var tatt i går, skrev IOC på sin hjemmeside at politikernes avgjørelse ble tatt på bakgrunn av halvsannheter. Det får Helleland til å reagere.

– Problemet er at IOC framstår som en lite musikalsk organisasjon som tar signaler dårlig. De burde i stedet rettet pekefingeren mot seg sjøl. Nå har Tyskland, Sveits, Sverige, Polen og Norge sagt nei til å arrangere vinter-OL i 2022. Det står igjen to lang som begge er svært udemokratiske. IOC må sette i gang prosesser internt, i i stedet for å peke på andre, sier Helleland.

De to søkerlandene som står igjen er Kasakhstan og Kina.

Les også: Heiberg: – Skepsisen startet med sørgebånd-saken i Sotsji

Ikke nei til norsk idrett

Reaksjonene på avgjørelsen har vært både positive og negative. Fra idrettsmiljøet har mange vært kritiske til at vi som en av verdens beste nasjoner i vinteridrett ikke vil bidra til det desidert største arrangementet. Helleland trekker fram at Høyres avgjørelse ikke er et nei til norsk idrett.

– Vi sier nei til den retningen IOC har tatt, og de problemene de skaper for seg sjøl og vinteridretten. Arrangørlandet må styre mye mer av prosessen. Men denne debatten må idretten ta. Når det stadig kommer nye merkelige krav fra IOC, får du ingen entusiasme i folket, sier Helleland.

Les også: Idrettsprofiler: – Dette er veldig synd

Håper på vinter-OL senere

Helleland garanterer at regjeringen fortsatt vil gi støtte til framtidige arrangement, og han håper vi kan få andre store idrettsfester som VM i skiskyting eller hopp.

– Men et vinter-OL ligger i hvert fall noe fram i tid nå, sier Helleland.

Han kaller seg selv for en sportsidiot som elsker å følge med, særlig på vinteridretten. Personlig hadde han håpet at vi skulle få til et OL i Oslo.

– Jeg håper virkelig at vi på et eller annet tidspunkt skal arrangere vinter-OL igjen, men da må vi ha et fornyet IOC og en mer demokratisk tilnærming til hvordan det skal skje. Dessuten manglet vi folkets støtte, og dermed var konklusjonen grei, avslutter Helleland.