Inviterer til julefeiring på «Lykkehjørnet»

Et «lykkehjørne» i Drammen skal sørge for at alle barn får feiret jul, uansett økonomi og helse. To ildsjeler inviterer til 12 tradisjonelle julefeiringer i førjulstiden.

Rett Fram på Bragernes torg

På «Lykkehjørnet» ved Bragernes torg i Drammen skal flere familier feire jul i dagene som kommer.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Bordene med utsikt til Bragernes torg i Drammen, er pyntet med hvite duker, røde lys og julekuler. Her kan familier som sliter, få oppleve tradisjonell julefeiring i hele desember.

– Her blir det julefeiring for dem som gruer seg til jul. De får noen timer med god mat, drikke og gaver. Det blir et pusterom i desember, som vi vet de setter pris på, sier én av initiativtakerne, Ronny Johnsen.

Ronny Johnsen forteller om prosjektet Rett Fram

Ronny Johnsen forteller om selskapet «Rett Fram» til politikere og samarbeidspartnere.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

Sammen med Bjørn Morgan Johansen ønsker han å gi barn og unge positive opplevelser i en ellers utfordrende hverdag. Det første de gjorde var å arrangere båtturer for dem som ikke kunne reise på ferie i sommer.

12 julefeiringer

– Tilbudet er retta mot barnefamilier som har det vanskeligere enn de fleste. Enten det er på grunn av økonomi, eller på grunn av alvorlig sykdom som gjør at barna i familien ikke får de samme mulighetene som andre barn, sier Bjørn Morgan Johansen.

Mandag var politikere og samarbeidspartnere invitert til å spise lunsj ved de julepyntede bordene i lokalet som har fått navnet« Lykkehjørnet». Allerede tirsdag kommer de første familiene for å feire jul. Til sammen rundt hundre personer skal feire jul i «Lykkehjørnet».

Bjørn Morgan Johansen

Bjørn Morgan Johansen gjør de siste forberedelsene.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK

– Vi hadde en drøm. Nå har vi klart det. Vi er klare for 12 julefeiringer, sier Johnsen.

Les også:

Næringslivet sponser

Det er næringslivet som sponser juleselskapene og all annen aktivitet. Johnsen og Johansen samarbeider blant annet med Kirkens Bymisjon for å komme i kontakt med familier som ikke har så mye å rutte med. Ifølge Bymisjonen lever rundt 3000 barn under fattigdomsgrensen i Drammen.

– Behovet er veldig stort i Drammen. Jeg tror at dette vil ekspandere. Det er mange som trenger dette, som lever økonomisk trangt og som ikke har muligheten til å gjøre det lille ekstra som mange av oss tar som en selvfølge, sier daglig leder Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon, Drammen.

Kirkeverge Ivar Nygård i Drammen synes det er flott at to ildsjeler står på for at flere skal glede seg til jul. Han mener kirken og menighetene burde gjort mer for å hjelpe barn og unge i fattige familier.

– Det er veldig mye aktiviteter for barn og unge i menigheter, men det er kanskje noen som faller utenfor. Nettopp de burde vi forsøkt å finne og gjort mer for, sier Nygård.

Kirkeverge Ivar Nygård

Kirkeverge Ivar Nygård i Drammen, med Jon-Ivar Windstad i Kirkens Bymisjon og ordfører Tore Opdal Hansen i bakgrunnen.

Foto: Heidi Elisabeth Odde / NRK