NRK Meny
Normal

Invasjon av stokkmaur

Skadedyrbekjempere rapporterer om uvanlig mange stokkmaurangrep i bolighus i år.

Stokkmaur1

Den milde vinteren fører til mer stokkmaur og andre skadedyr.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Insektforskere observerer mye maur i år, og stadig flere må be om hjelp til å få fjernet de ubudne gjestene, som kan forårsake store skader.

Per Alexander Flaathen

Per Alexander Flaathen har fått huset sitt invadert av stokkmaur.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Per Alexander Flaathen er en av dem som er hardt rammet at de sterkt uønskede småkrypene. Han kan nesten ikke beskrive synet som møtte ham da stokkmaur hadde gnagd seg inn i eneboligen hans. En hel hær av sorte trespisende insekter hadde tatt bolig i kjelleretasjen.

– De lå overalt, på gulvet, under trappa, i en sprekk bak pipa. De tyter ut både her og der, sier den uheldige huseieren.

Les også: Høysesong for stokkmauren

les også: Maurinvasjon på Sørlandet

Mye maur

Og han er ikke alene. Skadedyrbekjemper Roger Martinsen merker den økte pågangen, og får daglig nye henvendelser fra folk som trenger hjelp til å bli kvitt maur.

– Jeg har snakket med kollegaer fra mange steder i landet, og alle rapporterer det samme. Det er et spesielt år, sier han.

Det er varmere vær som har gitt gode forhold for maur og andre skadedyr.

Torstein Kvamme

Insektforsker Torstein Kvamme

Foto: Lars Sandved Dalen / Skog og landskap bildearkiv

Torstein Kvamme, som er insektforsker ved Norsk Institutt for skog og landskap bekrefter at det er mye maur i år.

– Bestanden varierer mye fra år til år, men når vi mange steder i landet har hatt en så varm sommer som i fjor, og en varm vår som i år, så er det naturlig at maurbestanden går opp. Jeg har vært ute på feltarbeid de tre siste dagene, og ser at det er veldig mye maur av alle typer, sier Kvamme.

Kvamme er landets fremste maurekspert. Han forteller at det er tre typer stokkmaur. En av dem er veldig sjelden, mens det er ganske mye av de to andre artene, vanlig stokkmaur og varmekjær stokkmaur. Vanlig stokkmaur finnes over hele Norge, mens varmekjær stokkmaur har sin utbredelse bare i Sør-Norge, gjerne langs kysten.

700 meter

Får du besøk av stokkmaur, bør du ta det på alvor. Dersom de blir boende lenge nok, kan de forårsake store skader.

– Da vil det være helt svart av dem, særlig i kjøkkenområdet, og det blir store skader i veggen. Den gnager seg inn i treverket, i isolasjonen og overalt den kommer til, sier skadedyrbekjemper Roger Martinsen.

Han forteller at det er om å gjøre å finne ut hvor tua sitter og sette i gang direkte behandling der.

– I tillegg leter vi gjerne ute i skråninger og rundt busker for å finne eventuelle satellitt-tuer. De kan ligge så langt unna som 700 meter, og det er ofte flere av dem – opptil 6–7 stykker, sier skadedyrbekjemperen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stokkmaur

Det blir store skader der mauren gnager seg gjennom treverket.

Foto: Privat

Kryper inn

Stokkmauren trives i gammelt trevirke, og finner raskt veien inn til deg og meg. I hagen utenfor det maurrammede huset vi besøker, ligger det endel gamle jernbanesviller som ser veldig oppspiste ut.

– Det er nok her de kommer fra, for her har de holdt på i mange år. Vi ser at svillene er helt hule, og de har forsynt seg og bodd godt, sier skadedyrbekjemper Martinsen

Også forsker Torstein Kvamme bekrefter at det ikke er så lett å holde stokkmaurene ute av huset når de først har etablert seg i nærheten, men han har et par tips.

– Sørg for at det ikke er stubber, jernbanesviller og annet råttent treverk i nærheten av huset. Det er som å legge ut åte for stokkmauren. Dessuten er vanlig godt vedlikehold av huset ikke så dumt, sier Kvamme.

Kan forveksles

Stokkmaur
Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

Stokkmauren kan lett forveksles med den ufarlige norske skogsmauren. Men det finnes en enkel metode for å skille de to artene fra hverandre.

– Det er bare å sette en finger foran stokkmauren, så vil den gå rundt, mens skogsmauren vil prøve å angripe, sier skadedyrbekjemper Martinsen.