NRK Meny
Normal

Har du husket refleksen?

Kun 29 prosent av voksne fotgjengere bruker refleks. I dag er det den internasjonale refleksdagen.

Reflekser

Barn er flinkere enn voksne til å bruke refleks i høstmørket.

Foto: Jørgen Schyberg / Trygg Trafikk

Nå er høstmørket her, og det er vanskelig å se folk ute i trafikken.

Anne Marit Jordheim, Trygg Trafikk

Anne Marit Jordheim sier de voksne er dårligst til å bruke refleks.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Folk har glemt at det plutselig er høstmørkt og at de ikke syntes. Folk er ute og går, mørke klær og glemmer å ha på seg refleks. Derfor er vi her i dag, sier Anne Marit Jordheim i Trygg Trafikk.

«Her» er på Strømsø torg i Drammen, og de står der for å dele ut gratis reflekser. For i dag er det den internasjonale refleksdagen, og faktum er at nordmenn er for dårlige til å gjøre seg synlige i høstmørket.

Av voksne fotgjengere, var det i 2012 kun 29 prosent som brukte refleks, og i Buskerud er tallet 21 prosent. Det nasjonale målet før utgangen av 2013 er på 40.

– Vi har fått Frode Øverli, han som tegner «Pondus», til å lage reflekser til oss i år. Det er bikkja Bjarne som sitter på et skateboard, sier Jordheim.

Frode Øverli har designet refleksdagrefleksen

«Bjarne» pryder en av refleksene Frode Øverli har laget for Trygg Trafikk i år.

Foto: Trine Bjervig / Trygg Trafikk

– Er dette bare for barn?

– Nei, det er nettopp det det ikke er. Vi håper jo at barn vil bruke dem også, men det viktigste er de voksne. De voksne er de dårligste, forklarer Jordheim.

Les også: Pensjonistar blir refleksambassadør

Får hjelp til utdeling

Og det er ikke bare Trygg Trafikk som brukte morgentimene på Strømsø torg. Med seg hadde de blant annet Drammen håndballklubb, og markedssjef Jan-Richard Lislerud Hansen.

– Jeg syntes det går bra jeg. Alle vil ta imot, og det er god stemning her på morgenen.

– Dere har satt opp et mål og har en håndball?

– Vi håper jo at noen vil skyte på mål da, men det virker som om folk har dårlig tid. De bare løper forbi, smiler Lislerud Hansen.

Jan-Richard Lislerud Hansen

Markedssjef i DHK, Jan-Richard Lislerud Hansen, brukte morgentimene til å dele ut reflekser.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Hvorfor er dere med?

– Nei det er en selvfølge når vi blir spurt av Trygg Trafikk gjennom den «Ta vare-kampanjen» vi er med på. Vi skal være synlige i bybildet sammen med dem.

– Tør ikke å si nei

Og de som ikke tar imot refleks fra Trygg Trafikk eller DHK, tenker seg kanskje om en ekstra gang når de ser nestemann som er på plass. Det er politiet.

– De fleste syntes jo dette er veldig ålreit og tar imot, og nå som vi er her, de som ikke har lyst på, de tør ikke å si nei heller. Det er jo veldig taktisk at vi er her da, sier politibetjent Morten Visdal, og legger til:

– Vi i politiet er opptatt av det å forebygge, og det å kunne være her å hjelpe til å forebygge mot ulykker i høstmørket, det syntes vi er viktig. Og vi er også veldig opptatt av trafikksikkerheten, forklarer Visdal.

Les også: Så dårleg syns du utan refleks

Får hjelp av skatere

Med seg på torget hadde Trygg Trafikk også skatere fra Nøstedhallen. Tom Vesthaug på 7 år har på seg en stor refleksvest.

Tom Vesthaug

Tom Vesthaug deler ut noen reflekser, innimellom skatingen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

– Jeg skal være her og dele ut reflekser, og så skal jeg skate litt. Jeg vet ikke hva jeg skal si, men jeg skal i hvert fall dele ut reflekser.

– Hvorfor er det viktig med refleks da?

– Så andre folk kan se deg når det er mørkt. Hvis en kjører bil, og den lyser på refleksen, så lyser den tilbake, forklarer Vesthaug.

Trygg Trafikk er svært fornøyd med å ha med seg en skater på laget, og føler valget falt helt naturlig.

– Ja, da vi så at refleksen var et bilde av Bjarne på skateboard, så tok vi kontakt med Nøstedhallen med en gang. De jubla og sa at de ville være, og det er ikke verst når de skal møte opp før klokka 7 på morgenen, avslutter Jordheim.