Hopp til innhold

Samler inn for å hjelpe landsmenn

18 år gamle Irma Mustafic fra Drammen skulle feire denne våren som russ, men hun har vært opptatt av helt andre ting enn å være russ.

Samir Mustafic bærer kassen som ansatte hos Lillunn Design har gitt til innsamlingsaksjonen.

Samir Mustafic bærer kassen som ansatte hos Lillunn Design har gitt til innsamlingsaksjonen.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

I stedet har Irma brukt all tid hun har kunnet på å samle inn klær og penger til flomrammede i hjemlandet Bosnia.

Når NRK treffer henne, er hun i full sving med å pakke ned barneklær.

– Det er noe de små barna der trenger.

Hun forteller at hun ble veldig rørt da hun fikk vite at store deler av hjemlandet var blitt rammet av flom for et par uker siden.

– Vi hadde besøk av vår bosniske familie som bor i Sverige. De ville så gjerne se russetoget og oppleve norsk russefeiring. Vi hadde vært ute en dag og slo på TVen da vi kom hjem. Da fikk vi litt av en nyhet; nemlig at Bosnia og Serbia var rammet av flom, forteller Irma.

Knyttet til hjemlandet

Irma forteller at hun er veldig knyttet til hjemlandet sitt selv om hun aldri har bodd der. Foreldrene hennes kom til Norge før hun ble født.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Ansatte hos Lillunn Design i Drammen kommer innom med ullprodukter som skal gis til de flomrammede.

Ansatte i Lillunn Design i Drammen kommer innom med ullprodukter som skal gis til de flomrammede. Ibrahim Noori bærer kassen. Det var bosnieren Mahsa Saboohian (i midten bak) som tok initiativet til innsamlingen på arbeidsplassen sin.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Jeg har familie og mange venner der, og vi er der nede på sommerferie hvert år, så jeg føler meg som bosnier, forteller 18-åringen.

Bosnia, Serbia og Kroatia er rammet av den verste flomkatastrofen på over 100 år. Store områder har stått under vann, og mange har fått ødelagt hjemmene sine. Nå har bosniere i Drammen startet innsamlingsaksjon for å hjelpe folk i hjemlandet.

Stort bosnisk miljø i Drammen

Det er et stort bosnisk miljø i Drammen. Mange av dem kom til Norge da Balkan var herjet av krig for 20 år siden. I hjemlandet er mange av deres familie og slektninger i hjemlandet rammet av vannmassene.

Den siste uken er det blitt samlet inn 200 000 kroner av bosniere i nedre Buskerud. I hele Norge er det samlet inn 4,3 millioner kroner. Pengene skal brukes til å bygge hjem til familier. I tillegg har de samlet inn klær, bleier og andre nødvendige ting som flomofrene trenger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Irma Mustafic pakker barneklær som skal til Bosnia.

Irma fikk en litt annerledes russefeiring enn hun hadde tenkt. Hun har brukt mye av tiden sin på å hjelpe til med innsamlingsaksjonen for flomrammede i hjemlandet Bosnia.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Sammen med faren sin Samir, er Irma nå fullt opptatt med å pakke ned barneklær, leker, pledd og mat til sine landsmenn. Fredag ettermiddag kjører den fullpakkede traileren av gårde sørover til Bosnia, og alt må være klart om bare noen få timer.

Kjenner flere som har mistet hjemmet

Samir forteller at han kjenner flere som er rammet av flommen.

– De kom seg bare så vidt ut av huset da vannmassene kom. De bor i den lille landsbyen Serici i Zenica som er hardt rammet av flommen. Husene er ødelagt av jordras som følge av vannmassene. Og nå vil vi hjelpe dem, sier Samir.

Han forteller at han også har hatt en liten innsamlingsaksjon på sin arbeidsplass og samlet inn flere tusen kroner.

– Jeg er svært takknemlig for det mine kolleger har gjort, sier Samir.

Omfattende ødeleggelser

65 mennesker er omkommet i flommen, i tillegg er 150 000 blitt evakuert fra hjemmene sine. Flere millioner mennesker er rammet på en eller annen måte. Folk er rammet av strømbrudd, drikkevannet er urent, og smittefaren er truende. Oppryddingsarbeidet etter flommen kommer til å koste over 20 milliarder kroner, viser tall fra Den europeiske utviklingsbanken.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Senada Durakovic, Irma Mustafic og faren hennes Samir Mustafic.

Senada Durakovic, Irma Mustafic og faren hennes Samir Mustafic har brukt mange timer de siste ukene på å pakke utstyr som skal fraktes til Bosnia.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Også Senada Durakovic har tatt turen til Hofgårdsgate for å hjelpe til. Her holder den bosniske foreningen og moskeen til. Hun innrømmer at det har vært mye jobb de siste dagene. Senada er selv bosnier og kom til Norge som åtteåring. Hun har brukt alle ledige stunder de siste dagene på å organisere og påkke ferdig til traileren skal kjøre til Bosnia.

Pakking mellom amming og eksamen

Hjemme har Samira fire barn; den yngste er bare tre måneder gammel. I tillegg er hun midt i en hjemmeeksamen. Når NRK treffer henne, har hun et par timer fri mellom ammeøktene, og de timene bruker hun på å pakke utstyr.

Hun forteller at folk stadig kommer innom med pakker som skal gis bort til flomrammede. Mens NRK er til stede, kommer en gjeng fra Lillunn Design med pakker med ullprodukter som skal sendes sørover. Det er bosnieren Mahsa Saboohian som har tatt initiativet til dette.

Fredag kjører traileren med alt som er samlet inn sørover i Europa, og Bosnia er stoppestedet. Ved grensen til Bosnia er det Røde Kors der som tar over og fordeler alt dette der det trengs mest.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Alt fra leker til hygieneartikler er samlet inn og skal sendes til Bosnia.

Alt fra leker til hygieneartikler er samlet inn og skal sendes til Bosnia.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Innsamling flere steder

Også på Hønefoss er det samlet inn penger og utstyr. Den første traileren kjørte av gårde torsdag.

Bussjåfør Vladimir Majic har vært primus motor for den lokale innsamlingsaksjonen der. Han forteller at de har holdt på å pakke i to uker allerede.

– Jeg har fått bilder fra flommen fra familie og venner i hjemlandet. Det ser helt forferdelig ut, sier han.

Han er svært takknemlig for at så mange har bidratt.

– Også asylsøkerne på Hvalsmoen har hjulpet oss. De har sortert og pakket ting som er kommet inn, forteller Vladimir.

Pengene skal blant annet gå til blant annet til å reparere skoler slik at hverdagen kan komme i gang for barna.

Flere nyheter fra NRK Buskerud