Inger Elisabeth (68) holdt på å bli tatt av flommen

LIER (NRK): Skulle redde bilen fra vannmassene – klarte så vidt å berge seg tilbake til huset.

Flomskader i Lier

Inger Elisabeth Rødby (68) fra Tronstad var sikker på at hun skulle drukne da hun nesten ble tatt av flommen.

– Da jeg skulle ut, ble jeg møtt av en voldsom strøm inn i innkjørselen. Jeg kom ned i et hull og fikk vann helt til livet. Jeg strevde skikkelig med å komme opp, sier Rødby til NRK.

Det hadde regnet over 90 mm da 68-åringen gikk ut av huset for å redde bilen fra flommen. Det endte med at hun nesten selv ble tatt av strømmen.

– Det var så vidt jeg greide å holde meg på beina. Hadde jeg ramla da så hadde jeg bare blitt tatt av den strømmen, det er helt garantert. Så jeg er glad jeg lever, sier Rødby.

Inger Elisabeth Rødby
Foto: Louise Samnøy / NRK

Klatret inn i huset

Like vanskelig var det å ta seg inn i huset igjen.

– Vi fikk tak i en stige og klatret inn i 2. etasje, forklarer hun.

Etter at uværet hadde lagt seg var plenen et gjørmebad, kjelleren var et basseng og innkjørselen til huset var spist opp av bekken som hadde funnet nye veier.

– Jeg blir helt matt. Jeg blir nervøs av det og har ikke godt av det, forteller Rødby.

Omfattende ødeleggelser

Uværet på Østlandet i helgen har ført til omfattende ødeleggelser på hus og veier. Ekstra ille gikk det utover Lier. På Trondstad er det flere hus med store vannskader og Ringeriksveien må holde stengt i flere måneder på grunn av ras.

Anita Tveiten i Statens vegvesen

Tveiten sier veien kommer til å være stengt i flere måneder.

Foto: Louise Samnøy / NRK

– Ødeleggelsene her er ganske omfattende. Det er et ganske stort ras som har gått, og det kommer til å ta lang tid før vi får det opp igjen, sier Anita Tveiten i Statens vegvesen.

– Vet dere hvor lang tid?

– Nei, men vi tror flere måneder.

Frykter ekstremvær

Etter befaring på stedet sier hun at veiene må sikres bedre i fremtiden.

– Det har kommet mye mer ekstremvær, så vi må alltid ta forbehold på det når vi bygger opp igjen, slik at vi ikke får det.

Også Rødby frykter ekstremværet.

– Dette været her kan komme igjen. Da er det utrygt. Hvis det er meldt regnvær kan ikke jeg ha barnebarn på besøk her lenger. Det tør jeg ikke ta ansvar for, avslutter Rødby.