NRK Meny
Normal

UDI: – Ingen konkrete planer om nye mottak

Situasjonen er prekær i hele mottakssystemet for flyktninger, og UDI banker på døra hos alle landets kommuner. Likevel er det ingen konkrete planer for nye mottak i Buskerud.

Bjørkebo aldershjem kan bli flyktningmottak

Det eneste stedet det jobbes med å etablere asylmottak i Buskerud, er her ved det tidligere aldershjemmet Bjørkebo i Hvittingfoss.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det er heller ingen som står i kø for å etablere akuttinnkvartering for flyktninger i Buskerud. Bortsett fra at det jobbes med å etablere et akuttmottak ved Bjørkebo i Hvittingfoss, er det få planer. Men med asyl- og flyktningstrømmen til Norge, kan situasjonen fort endre seg.

– Per i dag har vi ingen konkrete planer om nye akuttinnkvarteringer i fylket, men det betyr ikke at det vil være sånn om noen dager, sier regiondirektør i UDI, Siv Kjelstrup.

Ber kommunene om ny kartlegging

Nå har UDI sendt et nytt brev til alle landets kommuner og fylkesmenn med en henstilling om å se om de har ledige lokaler. UDI mener det vil ha kommet mer enn 30 000 flyktninger til Norge innen nyttår, og situasjonen endrer seg fra dag til dag.

Yousuf Gilani (Venstre)

Venstrepolitiker Yousuf Gilani mener kommunene nå må være kreative for å hjelpe til med å løse flyktningkrisen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Nå er flyktningsituasjonen helt prekær, og da må kommunene se på alle muligheter på nytt, mener Venstres gruppeleder og varaordfører i Drammen, Yousuf Gilani.

– Vi er midt oppe i en krisesituasjon. Spørsmålet er ikke om flyktningene skal komme. De er her, og da er det viktig at både Drammen og hele Buskerud gjør en felles innsats for å møte UDI og hjelpe disse menneskene i nød, sier Gilani.

Trenger flere ordinære plasser

I Buskerud har UDI fra før akuttinnkvartering ved Fossheim Hotell og Fjellandsbyen i Hemsedal, med til sammen 380 plasser. Det UDI trenger nå er imidlertid ikke flere akuttplasser, men permanente mottak.

Siv Kjelstrup

Siv Kjelstrup er regiondirektør i UDI.

Foto: UDI

– Vi har fått etablert mange akuttplasser totalt. Det er en midlertidig løsning. Men vi har ikke fått til flere ordinære mottak. Det er vi ikke fornøyd med, sier Kjelstrup.

I Buskerud er det nå ordinære mottak i Drammen, Kongsberg, Hemsedal, Ål og Nesbyen. I de kommende ukene vil UDI prøve å få til flere avtaler om drift av slike ordinære mottak i regionen som heter Indre Østland. Regionen omfatter Buskerud, Hedmark, Oppland og Østfold.

– Vi har lyst ut 700 plasser til enslige mindreårige i vår region. Søknadsfristen er 2. november. I neste uke kommer det en ny utlysning på 15.000 ordinære plasser på landsbasis, sier Kjelstrup.

Ber folk ta kontakt

I forrige uke ble det kjent at lokalene der den konkursrammede Steinerskolen i Røyken holdt til, kunne bli asylmottak. Eieren, Thon Eiendom, kom med tilbudet til UDI i starten av oktober.

Nå har kommunen fått beskjed om at UDI ikke trenger lokalene til akuttmottak, men også behovet for akuttplasser kan endre seg raskt. Hvis noen sitter med lokaler de mener egner seg for flyktninger, ber UDI om at de tar kontakt.

– Send gjerne en e-post til vårt regionkontor om stedet. Vi er først og fremst interessert i steder som kan huse hundre mennesker eller flere, avslutter Kjelstrup.