Ingen jubel for Buskerud-benken

Én av tre aner ikke om stortingsrepresentantene fra Buskerud har gjort en god jobb eller ikke, viser en ny måling.

Buskerudbenken

BUSKERUDBENKEN: Stortingsrepresentantene får middels respons på arbeidet sitt. Fra venstre: Trond Helleland (H), Morten Wold (FrP), Lise Christoffersen (Ap), Martin Kolberg (Ap), Per Olaf Lundteigen (Sp), Kristin Ørmen Johnsen (H), Anders Werp (H), Jørund Rytman (FrP) og Torgeir Michaelsen (Ap).

Foto: Laila Nguyen / NRK / Stortinget

Personene som har deltatt i undersøkelsen, har gitt terningkast på hvor god jobb de synes stortingsrepresentantene i fylket har gjort de siste fire årene. Målingen er gjort av Sentio for NRK Buskerud.

Terningkast 1 er dårligst og 6 er best. De 600 som ble spurt, rullet få 1-ere og 6-ere. Flesteparten av terningkastene var 3-ere.

I gjennomsnitt har 33 prosent svart «vet ikke» på hvorvidt Buskeruds ni stortingsrepresentanter har gjort en god jobb.

Se alle resultatene nederst i artikkelen!

Helleland: – Krever mye energi

Stortingsrepresentant og parlamentarisk leder for Høyre, Trond Helleland, er ikke overrasket over målingen.

Kristin Ørmen Johnsen, Trond Helleland og Morten Wold

Tre av Buskeruds stortingsrepresentanter, Kristin Ørmen Johnsen (H), Trond Helleland (H) og Morten Wold (FrP).

Foto: Vegard M Aas / NRK

– Min jobb har vært å få regjeringspolitikk gjennom i Stortinget. Jeg har sittet i forhandlinger med KrF, Venstre og FrP nesten hele stortingsperioden. Det krever veldig mye energi og arbeid.

Resultatene viser at folk er mest opptatt av politikk, sier han.

– Enkeltpersoners arbeid synes ikke så godt, men regjeringens resultater synes. Det er det viktige for folk.

Christoffersen: – Normalt

Lise Christoffersen fra Arbeiderpartiet mener resultatet i målingen er som ventet, fordi partiet er i opposisjon.

– Nå er det begrenset hvor mye gjennomslag en representant fra Arbeiderpartiet får når vi sitter i opposisjon, men vi har nå prøvd å engasjere oss i Buskerud-saker, sier hun.

Lise Christoffersen

Lise Christoffersen (Ap).

Foto: Bjørn Olav Nordahl / Nrk

I gjennomsnitt svarte altså 33 prosent av dem som deltok i undersøkelsen «vet ikke» på spørsmål om stortingspolitikerne i Buskerud har gjort en god jobb.

Christoffersen mener politikerne må bli tydeligere.

– Det sier meg at færre enn det vi ønsker er opptatt av politikk. Vi må mer ut og formidle hva vi egentlig jobber med.

Wold: – Vanskelig for velgerne

Fremskrittspartiets Morten Wold sier han ikke legger så mye vekt målingen. Det er ifølge ham mest underholdning for dem som utfører undersøkelsen.

– Det er vanskelig for den enkelte velger i Buskerud å kunne bedømme hva slags jobb den enkelte representant på Buskerud-benken gjør. De har ikke mulighet til å følge med på alt, og vi har forskjellige måter å jobbe på.

Wold er syns likevel det er greit å havne midt på treet.

– Jeg tror jeg har gjort alt jeg kan for å markedsføre både meg selv og Fremskrittspartiet de siste fire årene. Jeg jobber mye, har sjelden fri, så jeg har vansker for å se hva annet jeg kunne gjort for å markedsføre partiet enda mer.

Lundteigen: – Foruroligende

En som er glad for resultatene, er Per Olaf Lundteigen (Sp).

– Senterpartiet har fram til nå vært et lite parti, derfor burde vi fått mye dårligere tall enn de store partiene. De store partiene har jo mange stemmer, og de er selvsagt mer enige med sine kandidater.

Per Olaf Lundteigen og Mogul 10-20 International Harvester

Per Olaf Lundteigen (Sp)

Foto: Kim Holtan / NRK

Men at én av tre svarer «vet ikke» på spørsmålet om stortingskandidatenes jobb de siste fire årene, syns Lundteigen er bekymringsfullt.

– Det er foruroligende. Det tyder på at det vi gjør ikke appellerer til folk, det ser folk ikke som viktige nok til at de bryr seg om hva stortingsrepresentantene gjør for noe. Det er et tegn på at noe er riv ruskende galt, sier han.

– Hva kan være galt?

– Vi er for lite aktuelle. Vi prater et for lite praktisk språk. Det er et språk som er veldig komplisert og som folk ikke forstår. Mitt varemerke er å kalle en spade for en spade, si det som det er. Det skaffer meg mange venner og noen uvenner.

Resten av Buskeruds stortingsrepresentanter: