NRK Meny
Normal

Tirsdag kommer rapporten

På dagen ett år etter bussulykken på Veme, der tre personer mistet livet, kommer havarikommisjonens rapport.

tre døde i ulykke ved Sokna

Statens havarikommisjon har allerede varslet at de kommer med en sikkerhetstilråding i rapporten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Ulykken skjedde da sjåføren av et vogntog mistet kontrollen på det glatte føret på riksvei 7. En buss fra Firda billag kom motsatt vei, og kolliderte med vogntoget. De omkomne og de skadde var alle i bussen.

Det var i alt ni personer om bord i bussen som var på vei fra Gardermoen til Sogn og Fjordane.

Allerede dagen etter ulykken var havarikommisjonen på plass for å gjøre sine undersøkelser.

Kommer med tilråding

Ifølge Ringerikes Blad vil rapporten til Statens havarikommisjon for transport (SHT) offentliggjøres tirsdag 10. februar, nøyaktig ett år etter ulykken.

– Rapporten er ferdig, og blir sendt ut mandag. Den offentliggjøres tirsdag, sier avdelingsdirektør i havarikommisjonen, Rolf Mellum, til avisa.

Han forteller at de kommer med en sikkerhetstilråding i rapporten. Den vil peke på forhold som bør vurderes å rette på, slik at man kan hindre nye tilfeller av samme eller lignende art. Avdelingsdirektøren ønsker derimot ikke å si hva tilrådingen er før rapporten offentliggjøres.

Alvorlig ulykke

Havariinspektør i Statens havarikommisjon for transport, Tor Østberg, sa dette til NRK dagen etter ulykken:

– Det er en alvorlig ulykke. Nå gjør vi en forundersøkelse og sjekker forhold som har med veien å gjøre, kjøretøyene, trafikantene og andre forhold som kan ha betydning for ulykkesforløpet.

Sjåføren av vogntoget ble avhørt av politiet, men fire dager etter ulykken konkluderte politiet med at han ikke kunne bebreides for det som skjedde. Undersøkelser som ble gjort viste at det var spesielt vanskelige lokale kjøreforhold da ulykken skjedde.

Etterforskningsleder Arne Erik Håkonsen i Nordre Buskerud politidistrikt hadde dette å si:

– Sjåføren er letta over å ha fått førerkortet tilbake, men han forstod hvorfor vi tok det. Han er fortsatt preget av det som har skjedd.

Klargjøre hendelsesforløpet

Målet med havarikommisjonens arbeid er å finne årsaken til ulykken, og å klargjøre hele hendelsesforløpet. For å komme frem til svarene har kommisjonen blant annet gjennomført tekniske undersøkelser og intervjuet berørte parter.

«Videre vil det bli innhentet opplysninger og dokumentasjon som kan beskrive og forklare veiforholdene da ulykken skjedde. SHT vil også vurdere skadeomfanget og overlevelsesaspekter for dem som var om bord i bussen.» skriver SHT på sine sider.