Normal

Fikk hjelp av elevene

Elever fra videregående skoler sto for det meste under årskonferansen for NHO Buskerud i dag.

Serverer NHO-sjefen

Kokkeelevene Steffen Urne og Sondre Grande er blant elevene som har laget maten NHOs regiondirektør i Buskerud, Per Steinar Jensen

Foto: Siw Slevigen / NRK

Et hundretalls elever og et tjuetalls lærere har vært involvert i planleggingen av konferansen, ifølge NHO.

Steffen Urne (18) og Sondre Grande (18) serverer NHO-sjefen frukt og bakverk. I dag er det de og medelevene som sørger for maten til de rundt 250 deltakerne.

– Stas, mener Steffen Urne.

Maten, blomstene, logistikk og messeområdet – alt er det elevene som står for. Elever fra gründerlinjen Inspiro har bidratt med agendaen og til og med konferansieren er en elev ved Drammen videregående skole.

– Vi vil gi elevene bedre forståelse for hva næringslivet krever samtidig som de får praksis og får gjøre noe annerledes enn en vanlig skoledag, sier regiondirektør Per Steinar Jensen.

Vil redusere frafall

Det handler om å redusere frafall i videregående skole, og at elevene skal være bedre rustet til å løse oppgavene som møter dem i arbeidslivet etter endt utdanning.

Celine Pedersen og Silje Bråthen Olsen

Celine Pedersen og Silje Bråthen Olsen vil ha mer praksis og mindre fag inn i videregående skole.

Foto: Siw Slevigen / NRK

– Vi vil at den enkelte skal få utvikle sine talenter og vi vil senke et altfor høyt frafall i videregående skole, som er ganske dramatisk, ikke bare for samfunnet, men også for den enkelte, sier Jensen.

Blomsterdekoratørelevene Celine Pedersen (19) og Silje Bråthen Olsen (18) setter pris på oppdraget.

– Utrolig spennende og lærerikt, sier Silje Bråthen Olsen.

Mer praksis inn i skolen kan gjøre at flere fullfører, tror elevene. Selv driver de ungdomsbedriften Flowerlicious og har levert blomsterdekorasjonene til konferansen.

– Hvis vi hadde fått inn noen linjer som har mer praksis og ikke så mye fag, og hvor det var mulig å få jobb etterpå, så tror jeg mange av dem som sliter kunne klart seg bedre, sier Celine Pedersen.

– Inspirerende

Steffen Urne (18) og Sondre Grande (18) går andre året på kokkelinjen. De synes det er motiverende å få levere mat til næringslivets arrangement.

Steffen Urne

Steffen Urne synes det er inspirerende å få jobbe med NHOs årskonferanse.

Foto: Siw Slevigen / NRK

– Vanligvis lager vi bare mat til oss selv. Vi lager en treretters og spiser den selv. Det er motiverende å lage mat for andre, sier Urne.

Og nettopp motivasjon tror 18-åringen er viktig for at flere elever skal klare å fullføre videregående skole.

– Vi må fange dem opp tidligere, de som sliter. For jo lengre tid det går, jo lettere er det å hoppe av. Når du først har gått ut av skolen, er det veldig vanskelig å hoppe inn igjen, sier Urne.

Skal vi tro NHO-sjefen, er det ikke bare elevene som har lært noe av samarbeidet.

– Å se hvordan elevene har jobbet med dette og entusiasmen de viser, det har vært utrolig inspirerende for oss, sier Per Steinar Jensen.