Hopp til innhold

Ungdommer reagerer på kvinnediskriminerende spill: – Lar oss påvirke

DRAMMEN (NRK): I "Game of Sultans" må spillerne velge mellom en vakker og fattig kone, eller en stygg og rik. Spillet gir også spørsmål om du vil gjøre din overvektige datter mer attraktiv.

Bildemontasje

Frida Wallin Omre (13) og Belal Abdul Sattar (13) reagerer på mobilspillets fronting av skjønnhetsidealer blant kvinner.

Foto: Ida Gjellerud/skjermdump / NRK

Selv om jeg ikke spiller slike spill så lar jeg meg påvirke, fordi det angår på en måte en stor del av min hverdag, sier 10. klassing Scott Coward Losnedahl.

Han og fire venner har akkurat fått prøve mobilspillet "Game of Sultans". Det utspiller seg i det osmanske riket, hvor du, som sultan, skal plyndre og herje for å skape et imperium. Et stort og vakkert harem må også etableres.

– Det er kvinnediskriminerende og skaper kroppspress, mener ungdommene ved Børresen skole i Drammen. De har sett reklame for spillet på sosiale medium, men ikke prøvd det selv før nå.

overvektig, pen, mobilspill, game of sultans

Dette er reklamen på Facebook en gjeng 15-åringer gjorde mobbeombudet oppmerksom på.

Foto: Skjermdump

Flere kvinner gir mer makt

Jo flere kvinner du har under deg i ditt imperium, jo mektigere er du, og spillet fremmer et skjønnhetsideal som krever at kvinner er vakre, yndige og tynne.

Dilemmaer du som spiller får underveis kan være å gjøre din overvektige datter mer attraktiv, eller å ta affære når du får et tilsynelatende stygt barn. Ved konevalg kan sultanen enten velge en vakker, men fattig kone, eller en stygg, men rik.

Diskriminering og rangering

Det var en gjeng 15-åringer som først gjorde mobbeombudet i Buskerud oppmerksomme på spillet, og sendte inn en skjermdump av en reklame på Facebook. Mobbeombudet i Buskerud reagerte sterkt da hun fikk se dette.

– Det er kynisk og handler kun om å tjene penger på bekostning av våre barn, sier mobbembud Bodil J. Houg.

Hun forteller at hun hver dag snakker med unge jenter og gutter som ikke føler seg gode nok, pene nok eller tynne nok.

– Så sitter de plutselig med et spill som bekrefter akkurat disse tankene. Dette spillet strider mot alt vi jobber for å forbedre, sier Houg.

bodil jenssen houg, mobbeombud buskerud

Mobbeombudet i Buskerud håper unge kan reflektere og diskutere mer rundt spillene de holder på med.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

Utviklerne av spillet, det kinesiske firmaet Mechanist Internett Technologies Co, reklamerer selv med at 3 millioner mennesker spiller Game of Sultans. De har ikke svart på NRK sine henvendelser om å kommentere kritikken.

Reklamerer på sosiale medier

overgrep, spill

Som sultan syns du denne kvinnen er vakker, men hun er tydelig lei seg og skadet. Du kan dermed velge å enten hjelpe henne på med klærne, eller fortsette å kle av henne.

Foto: Skjermdump

Ungdommene NRK har snakket med er ikke de samme som varslet mobbombudet, men de reagerer også. De tror at spillet kan påvirke unge negativt, og mener det er viktig å stenge slike ting ute.

– Det går imot det man prøver å kjempe mot i dag, og det man prøver å komme seg videre fra etter gamle dager, sier Scott Coward Losnedahl (15).

mobilspill, ungdomsskole, mobil

En gjeng 8.-, 9.- og 10.-klassinger synes slike spill er urovekkende, og råder andre unge til å ikke klikke seg inn på dem.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

Føler dere at foreldrene deres har et ansvar for hva dere påvirkes av og ikke?

– Ja på et vis, svarer 13 år gamle Frida Wallin Omre og fortsetter:

– Men hvis mamma sier at jeg er pen, og noen andre sier at jeg er stygg, så hadde jeg ikke hørt på mamma. Jeg vet at hun hadde sagt det uansett, hun er jo moren min.

stygg baby, game of sultans

Ikke bare kvinnene skal leve opp til et skjønnhetsideal i spillet.

Foto: Skjermdump