I dag sluker vi 13 millioner av disse

17. mai er pølsedagen fremfor alle. Men pølsas popularitet er synkende og den største konkurrenten er hamburgeren.

Pølse i brød

Ikke like populær som før, men fortsatt 17. mai-favoritten.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

Grill eller wiener? Lompe eller brød? Eller ja takk til begge deler. 17. mai-pølsa er obligatorisk for mange av oss. Fire av ti sier at de spiser flere enn tre pølser på nasjonaldagen.

På østlandet foretrekker man wiener, i resten av landet er grillpølsa en sikker vinner. Favorittilbehøret er stekt løk og ketchup, og vi foretrekker lompe fremfor brød. Men tall fra Nortura antyder at vi ikke lenger er like pølsesultne som før.

Fra pølse til burger

– De siste årene har det vært et fall i pølsesalget. Årsaken er trolig at hamburger har blitt mer populært, forteller kommunikasjonsrådgiver Marthine Haugen Petersen i Nortura.

I 2009 spiste vi 16 millioner pølser på 17. mai. Nå har dette tallet sunket til 13 millioner.

– Fortsatt er nok pølser det de fleste velger på nasjonaldagen, men vi ser generelt at hamburgeren blir stadig mer populær, sier Petersen.

Hamburger

Er dette nordmenns nye favoritt på 17. mai?

Foto: ScanStockPhoto

Også hos pølsemakeren Leiv Vidar i Hønefoss har de merket at pølsemarkedet har vært svakt sviktende de siste årene.

– Nå ser det ut til at dette er i ferd med å snu, forteller daglig leder og pølsepusher Tore Tveit.

Han opplyser at Leiv Vidar alene produserer 2.2 millioner wienerpølser i løpet av mai måned.