NRK Meny
Normal

I dag faller dommen i Tranby-saken

Fredag blir det kjent om den 53 år gamle drapstiltalte kvinnen fra Lier blir funnet skyldig i overlagt drap på ektemannen.

Utbrent bil Tranby

UTBRENT: Per Gunnar Asheim ble funnet død i denne utbrente bilen på Tranby i påsken 2013.

Foto: NRK

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre vil ha lovens strengeste straff for den 53 år gamle kvinnen fra Lier som er tiltalt for å ha dopet ned og drept ektemannen Per Gunnar Asheim. Sparre la ned påstand om 21 års fengsel da rettssaken ble avsluttet i Drammen tingrett for to uker siden.

Statsadvokaten mener at tiltalte bør dømmes for alle punktene hun er tiltalt for. Det vil si overlagt drap, fysisk og psykisk mishandling av ektemann og barn, trusler mot - og påvirkning av - vitner.

Kaffekvern Tranbysaken

En kaffekvern med spor av beroligende medikamenter har vært sentral i politiets etterforskning.

Foto: Poltiet

Aktoratet la frem en rekke bevis for retten, men det er ingen tekniske bevis som knytter 53-åringen direkte til drap på ektemannen. Det er knyttet stor spenning til om de fem dommerne vil finne kvinnen skyldig i drap på ektemannen.

Les også:

Ba om frifinnelse

Kvinnens forsvarer Anders Westeng ba om at 53-åringen frifinnes for overlagt drap. Westeng sa i sin prosedyre at de mener Per Gunnar Asheim tok sitt eget liv. Kvinnen har erkjent delvis eller helt straffskyld for de øvrige tiltalepunktene.

Nær hundre personer var innkalt som vitner da saken gikk for Drammen tingrett. Det ble også spilt av lydopptak for retten som kvinnen selv har tatt opp. På opptakene kan man høre den tiltalte 53-åringen i samtale med barna. Barna ble lovet tur til Tenerife, dersom de løy i politiavhør om at moren brøt besøksforbudet.

De psykiatrisk sakkyndige mener 53-åringen er strafferettslig tilregnelig. I retten sa at de at kvinnen lider av personlighetsforstyrrelse og psykopati.

Dommen avsies i Drammen tingrett klokken 12.

Tranby

Politiet gjorde en rekke beslag i ekteparets bolig på Tranby i Lier.

Foto: NRK