Hopp til innhold

I år skal det være trådløst på treet

Salget av trådløs juletrebelysning tar fullstendig av i år. Batteridrevne lys som settes rett på treet og styres med fjernkontroll, er årets juleslager.

Trådløs juletrebelysning

Batteridrevne julelys har vært en salgsvinner så langt i desember.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Vi har alle vært der. Lille julaften, med en solid ledningsvase, og baksing for å få lysene sånn passe jevnt rundt på treet. Og helst skal begge endene havne i nærheten av stikkontakten. Det er langt fra lett.

Men nå oppdager mange at de kan slippe unna denne tålmodighetsprøven. Redningen kommer i form av batteridrevne julelys med LED-pære.

Borte er de gjenstridige ledningene, og plasseringen av lysene skjer på et blunk – akkurat der du vil ha dem. Og det beste av alt er at du slipper å ligge flat på magen på gulvet bak juletreet for å få satt i og dratt ut støpselet når lyset skal av og på. Ett klikk på fjernkontrollen, og treet lyser opp.

Rives vekk

Morten Fjeld

Varesjef hos Jula i Mjøndalen, Morten Fjeld, er redd det kan bli vanskelig å skaffe nok av de trådløse juletrelysene.

Foto: Raymond Dalen / NRK

De trådløse lysene kom så smått på markedet for et par år siden, men i år har det tatt helt av.

– De er revet vekk så fort vi får dem inn, sier butikksjef Åste Stenmark, hos Clas Ohlson‎ i Drammen. De selger lys i store mengder, og er ofte utsolgt.

Hos butikk-kjeden Jula i Mjøndalen er det også stort påtrykk.

– LED-lys er blitt utrolig populært de siste årene, og i år ser vi spesielt at folk vil ha de trådløse lysene. Det var en trend som startet i fjor, og bare har økt på. Utfordringen blir ha nok inne frem mot julaften, sier varesjef Morten Fjeld.

Batteri

Inne i hvert av lysene er det et lite lommelyktbatteri. Det holder liv i LED-pæra i 180–250 timer.

Men det skal litt til å gå tom, for flere av dem har innebygget automatikk som slår av lysene etter en stund, eller på bestemte tider på døgnet.

Mange av modellene er bare til bruk innendørs, men enkelte kan også brukes ute.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Stikkkontakt og ledningskaos på juletre

Denne ledningstugga er velkjent, nå vil mange bli kvitt den.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Bare begynnelsen

Lysbransjens forening, Lyskultur, ser også at de trådløse julelysene er blitt populære.

– Vi kan ikke akkurat si noe om hvor mye som selges, det har ikke vi oversikt over, men vi ser at det er blitt en klar trend, sier daglig leder Katia Valerie Banoun.

Hun forteller at hun kjøpte slike lys selv i fjor, og mener det er den raske utviklingen av LED-teknologien som har gitt nye, nyttige produkter.

– Tidligere var LED-lysene hvite og kalde. Det var ikke mye kos i det. Nå som det kan lages varmt, hvitt lys er det mer attraktivt, og gir produkter som vi ser nå. Men sannsynligvis har vi bare sett begynnelsen, sier hun.

Hun får støtte av varesjef Morten Fjeld på Jula.

– Nå har vi bare én modell, men det kommer til komme mange modeller på markedet etter hvert, og da går også prisene ned, sier han.

Nå koster lysene alt fra 300–1000 kroner, og selges i lampeforretninger og butikker som selger småelektronikk.

– Det er jo litt dyrere enn vanlige lys, men det ser ut til at folk vil betale prisen for å bli kvitt ledningstugga, sier han.

Flere nyheter fra NRK Buskerud

Følg sørgegudstjenesten i Torpo kirke her