NRK Meny
Normal

Hyllest til Ylva tar av i sosiale medier

Historien til Ylva (7) som døde av kreft, inspirerte Iselin Guttormsen til å skrive en sang. Men det tok tid før hun turte å dele sine tanker med andre.

Iselin Guttormsen

HYLLER YLVA: Iselin Guttormsen fra Drammen under hennes jobbing i lydstudio med hyllesten til Ylva.

Foto: Alessandra Langum

En novemberdag i 2013 døde sju år gamle Ylva Dybing Helander etter å ha tapt kampen mot kreft. Både før og etter den spesielle dagen, la pappaen hennes ut små historier på Facebook. Da Ylva dør skriver Magne Helander at han har blitt pappa til en engel. Over 50.000 svarer på innlegget og deler sin medfølelse.

Iselin Guttormsen

Iselin Guttormsen ble veldig rørt av historiene om Ylva Dybing Helander.

Foto: Alessandra Langum

Snart halvannet år etter betyr Ylva fortsatt mye for mange. Hennes historie inspirerte Iselin Guttormsen i Drammen til å skrive en hyllest.

– Med en liten datter i huset hadde jeg mye følelser rundt det å være mamma, og jeg ble veldig rørt. En regnfull dag satt jeg og leste innleggene, mens datteren min sov ved siden av. Jeg skrev ned tankene mine, og etter hvert ble det til en sang, sier Guttormsen.

Valgets kval

Da hun omsider tok turen til et lydstudio og sangen ble ferdig, led hun valgets kval. Turte hun å la andre få ta del i hennes opplevelse, og skulle hun driste seg til å sende sangen til Ylvas pappa.

– Det handler jo om et sårt tema, og jeg synger om døden til et barn jeg ikke kjenner. Jeg var redd for å tråkke noen på tærne.

Se sangen her:

Sett over 50.000 ganger

Sjuåringens liv og kamp engasjerer fortsatt, og da Iselin til slutt la ut sangen på Facebook, var responsen voldsom. Og etter at Ylvas pappa for noen dager siden ga sin støtte til Iselin, har sangen blitt sett over 50.000 ganger på Facebook og Youtube..

– Sangen er ikke alt for nær, og heller ikke for langt borte. Hun traff veldig godt, sier Magne Helander.

Hjelper andre i sorg

Som leder for stiftelsen Sykehusbarn, treffer han ofte barn som er rammet av alvorlig sykdom. Åpenheten om sykdom og sorg er viktig, mener han.

– Med historiene om Ylva har vi på en måte brettet ut åpenheten til barna. De som havner i slike situasjoner, har det bedre hvis de kan snakke om noe som er så vanskelig, sier Helander.

Se også:

En far med blogg om sin avdøde datter

Historiene om Ylva og Magne Helander ble fulgt av over 90.000 på Facebook. I ettertid har han gitt ut en bok og Lørdagsrevyen fortalte om den i september 2014.

I kjølvannet av Ylvas død, mener han flere har blitt opptatt av å sette mer pris på hverdagen og de små tingene i livet. Nettopp det er låtskriveren i Drammen den første til å skrive under på.

– Historien er egentlig trist, men Ylvas pappa har gjort den til noe fint. Han har åpnet øyene til mange for hvordan du kan takle sorg, avslutter Iselin Guttormsen.