NRK Meny
Normal

Hvor skal Oslofjorden krysses?

Onsdag formiddag får samferdselsministeren overlevert utredningen om fremtidens kryssing av Oslofjorden.

Forslag til ny bro

Denne broen er et av alternativene som er skissert under utredningsarbeidet.

Foto: LMG Marin

Flere ulike alternativer for kryssing av Oslofjorden er blitt vurdert de siste månedene. Målet er å finne en løsning som sikrer effektiv transport over fjorden.

Monica Vee Bratlie.

Ordfører Monica Vee Bratlie (H) i Hurum.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

Det er blant annet foreslått å lage en bru fra Vestby til Hurum, eller en bru fra Moss til Horten som skal erstatte dagens fergesamband. Det kan også bli aktuelt å utvide dagens tunnelløp fra Drøbak til Hurum, eller å lage en bru over fjorden.

– Det hadde vært veldig flott med en bru. Jeg tror det er bra for hele Oslo-regionen, sier ordfører Monica Vee Bratlie (H) i Hurum.

Onsdag klokken 9.30 overleveres konseptvalgutredningen til samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Det er representanter fra Statens vegvesen, Kystverket og Jernbaneverket som står bak utredningen.

– Kan bli katastrofalt

Tage Pettersen (Høyre)

Ordfører Tage Pettersen (H) i Moss.

Foto: Høyre

Det er trolig bru som er det mest aktuelle, men hvor den skal gå er det stor uenighet om.

– Blir det en ny bru eller tunnel der dagens Oslofjordtunnel går, er det nærmest en katastrofe for hele Stor-Oslo-regionen. Det vil ikke medføre potensial for en regional vekst rundt Oslofjorden, og det vil heller ikke ta unna de største trafikkstrømmene, sier ordfører Tage Pettersen (H) i Moss.

Transportøkonomisk institutt skrev tidligere i år en rapport der det kommer frem at en ny forbindelse over Oslofjorden vil ha størst effekt hvis den plasseres tett opptil der dagens ferge mellom Moss og Horten går.

Les også: – Store utfordringer ved å legge forbindelsen her

(artikkelen fortsetter under videoen)

Planer om stor bro mellom Vestfold og Østfold

Se hvordan den nye broen over Oslofjorden kan bli. (Montasje: NRK/LMG Marin).

Spente ordførere

På et folkemøte i Moss i mars var motstanden stor mot en bru eller tunnel over Oslofjorden. Ordfører Tage Pettersen er spent før møtet onsdag formiddag.

Børre Jacobsen (H)

Ordfører Børre Jacobsen (H) i Horten.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Jeg er veldig spent på hva som har kommet ut av alle disse årene med utredninger og prosesser, sier Pettersen.

Ordfører i Horten, Børre Jacobsen, ønsker seg det aller sørligste alternativet som er foreslått, fra Slagentangen på grensa mellom Tønsberg og Horten, til Råde i Østfold.

– Ser vi på dette i et langtidsperspektiv, så er det dette alternativet det eneste rette. Dette gir oss i Vestfold den største tidsbesparelsen, det gir det beste vekstpotensialet og det knytter de største byene på begge sider av fjorden sammen, sier Børre Jacobsen (H).

Han er også spent på utredningen som legges frem onsdag.

– Det er jo ingen som vil si noe som helst, hverken byråkrater eller politikere, så jeg vet ingenting, sier Høyre-ordføreren.