Hvor er jeg?

Blinde og svaksynte har fått et tilbud med opprop av holdeplasser, men bussjåførene skrur ned lyden fordi det forstyrrer de andre passasjerene.

Førerhund
Foto: Thomas Barstad / Thomas Barstad

Det er blinde og svaksynte i Drammen og omegn som har problemer med bussen. Grunnen er at bussholdeplassene ikke blir ropt opp over høytalerne. Det fører til at svaksynte føler seg desorienterte og utrygge når de skal reiser kollektivt. Nå viser det seg at systemet er ustabilt og at enkelte sjåfører mener at oppropet forstyrrer.

Får klager

Bussjåfør i Nettbuss Drammen Torbjørn Wikmann, bekrefter at de har fått mange klager på at det automatiske oppropssystemet på Unibussene ikke fungerer.

- Det fungerer noen ganger og ikke andre, det er et problem, sier han.

Unibuss-prosjektet har hittil kostet 10 millioner kroner, og skulle gjøre det lettere for personer med ulike funksjonshemminger i Drammens-området å kjøre kollektivt. Sekretær i Blindeforbundet i Drammen og omegn, Marie Moe sier prosjektet har vært en skuffelse.

- Da det startet var vi veldig optimister, men så ble det stadig dårligere. Når vi spør sjåføren er det flere som sier at det er noe feil med anlegget, eller at det forstyrrer de andre passasjerene på bussen, sier hun.

Uholdbar situasjon

Prosjektleder for Unibuss, Randi Fosso, i fylkeskommunen sier det er uholdbart at det har tatt så lang tid å ordne problemet med manglende opprop på bussen. Ifølge Fosso har problemet vært kjent for Nettbuss siden oppstarten av Unibuss-prosjektet i 2004.

- Dette er trist. Den gang det ble investert i dette utstyret så skulle det jo være mulig for dem å høre hvor de skulle av bussen, sier hun.

Fosso sier fylkeskommunen nå kommer til å stille sterkere krav til Nettbuss.

Lover bedring

Direktør i Nettbuss Drammen Ragnar Krosser legger seg flat for kritikken og lover bot og bedring.

- Det er leit at vi ikke kan tilby det vi har lovet. Vi vet at det er problemer på noen av våre nye busser. I tillegg er det nok slik at lyden er satt ned på noen av de bussene hvor anlegget faktisk virker, sier han.

Krosser håper å få oppropssystemet i orden i løpet av to uker.