Hopp til innhold

Hvor er det egentlig best for barna å feire jul?

Skilte foreldre påvirker barnas jul. Hva gjør man hvis barnet ønsker å feire jul hos den andre forelderen?

Pynter juletre

MÅ BESTEMME SELV: Barn med skilte foreldre må få bestemme selv hvor de skal feire julaften, sier familieterapeut Dora Thorhallsdottir.

Foto: Colourbox

– Gjør du det som er riktig for deg er det også riktig for barna, sier journalist og familieterapeut Dora Thorhallsdottir.

Selv om man er i familie er det ikke alltid man ønsker å feire jul med visse familiemedlemmer. Er det vanskelig for mor eller far å feire jul med ett eller flere familiemedlemmer bør man ta hensyn til seg selv, mener Thorhallsdottir.

Thorhallsdottir er ikke i tvil: barna bør feire jul der det er viktig for foreldrene å være.

– Barn formes av hvor foreldrene er følelsesmessig. Går foreldrene rundt og gruer seg til jul så sanser barna det. Barn observerer langt mer enn foreldrene tror. Den største gaven du kan gi til dine barn er å ha det bra selv. Da slapper også barna av og jula blir fin, sier Thorhallsdottir.

LES OGSÅ: Inviterer du den kjipe slektningern?

Glem egne drømmer

Skilte foreldre, mine og dine barn og andre familiekonstellasjoner kan skape forvirring når det gjelder hvor man skal velge å feire jul. Men er det slik at det er viktig for barna å feire jul i sitt eget hjem?

– Dessverre er det mange voksne som har ideer og drømmer som de overfører til barna. Barn er her og nå. De er mye flinkere til å tilpasse seg enn voksne er, får de beskjed om hvordan jula blir tenker de "ok", sier Thorhallsdottir.

La barna bestemme

Thorhallsdottirs erfaring som familieterapeut er at det aller vanligste er at barn med skilte foreldre feirer jul med de forskjellige familiene annethvert år og at denne ordningen skaper minst friksjon, men så får man etter hvert eldre barn med egne meninger. Hva gjør man hvis barnet plutselig vil feire jul med den ene forelderen hvert eneste år?

– Det er mange som er mer nær den ene familie enn den andre. Det er bare å gi opp kampen om at barnet skal bli like nær den andre familien. Det gjelder for foreldrene å ikke ta det personlig, sier Thorhallsdottir.

I slike situasjoner er det viktig at barnet ikke føler seg skyldig.

– Som forelder bør man ikke stille "hvorfor" spørsmål. Det er bedre å spørre "hva" som er grunnen. Da dømmer du ikke, men undrer deg, sier Thorhallsdottir.