Hvem får stamveien?

I dag blir det trolig klart om riksvei 7 over Hardangervidda eller riksvei 52 over Hemsedalsfjellet blir ny stamvei mellom øst og vest. Ordfører Petter Rukke i Hol varsler kamp dersom han ikke får viljen sin.

Ordfører i Hol, Petter Rukken, om stamveivalg

KJEMPER FOR HARDANGERVIDDA: Ordfører Petter Rukke (Ap) i Hol kommune står fast på at riksvei 7 over Hardangervidda bør bli ny stamvei.

På Hardangerviddakonferansen Rein Vidde på Geilo i ettermiddag, vil Høyres parlamentariske leder Trond Helleland trolig avsløre hva som blir regjeringens valg for stamvei nummer to mellom Østlandet og Vestlandet.

Fra før er det kjent at E134 over Haukelifjell blir den ene, og så har kampen stått mellom riksvei 7 over Hardangervidda og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet. Statens vegvesen har gått inn for sistnevnte.

At avgjørelsen trolig kommer på en konferanse på Geilo tolker flere som at valget faller på riksvei 7.

– Når det er Trond Helleland som kaller inn til pressekonferanse på Geilo, så blir jeg litt urolig, for han har vært en ivrig forkjemper for Hardangervidda, sier Aleksander Øren Heen fra Senterpartiet i Sogn og Fjordane.

– Jeg skal kjempe helt til klubba går

Ordfører i Hol kommune, Petter Rukke (Ap), står fast på at riksvei 7 er det beste valget. Ordføreren varsler allerede nå at han vil kjempe videre dersom han ikke blir fornøyd med beslutningen.

Pluggbilde kart stamvei øst vest

Statens vegvesen har anbefalt riksvei 52 over Hemsedalsfjellet som den andre stamveien mellom øst og vest. Europavei 134 over Haukelifjell er allerede spikret.

Foto: NRK

– Jeg skal kjempe helt til avgjørelsen er klar på Stortinget. Jeg setter meg ikke ned for å begynne å grine, da er det bare å jobbe videre for å få på plass tiltak, sier Rukke til NRK.

Han mener det verst tenkelige er at stamveivalget utsettes i Nasjonal transportplan (NTP) og havner langt ute i tid. Rukke påpeker at andre prosjekter er blitt forskjøvet, og viser til at utbygging av Ringeriksbanen er utsatt til 2021–22.

– Det viktigste er at Hardangervidda er vintersikker. Jeg skal kjempe helt klubba går, sier Rukke.

Mener riksvei 52 gir best dekning

Oddvar Grøthe, ordfører i Hemsedal

Ordfører Oddvar Grøthe (Sp) i Hemsedal mener riksvei 52 dekker Vestlandets behov for forbindelse med Østlandet best.

Foto: Bjørn Atle Gildestad

Hemsedalsordfører Oddvar Grøthe har tidligere fremholdt at riksvei 52 over Hemsedalsfjellet til Lærdal i Sogn og Fjordane gir den beste geografiske dekningen av Vestlandet.

E134 dekker Bergen og sørover, og er den veien sammen med riksvei 52 som dekker Vestlandet på den aller beste måten, sa Grøthe i høst.

Bekymringen for mange i Hallingdal er at det ikke blir satsing på vei i området i det hele tatt.

– Alle veistrekningene som går mellom øst og vest, vil ha vedlikehold og trafikk- og rassikring, understreket samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) da han besøkte Gol tidligere i år.

NRK sender direkte fra Hardangerviddakonferansen Rein Vidde når Høyres parlamentariske leder Trond Helleland holder sitt innlegg klokken 13.15 i ettermiddag.